Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/7/snackblad.be/httpd.www/wp-content/themes/the-core-parent/theme-includes/helpers.php on line 1413

Horeca sector in crisis, Matthias De Caluwe

Minister: “Ik roep de horeca uit tot een sector in crisis”De horeca verkeert in een crisis. Daarom moeten restaurants, brasserieën en cafés die in moeilijkheden verkeren, voortaan minder belastingen betalen. Maar Horeca Vlaanderen wil nog meer loonlastenverlagingen. “Restaurants en drankgelegenheden gaan vier tot vijf keer meer failliet dan andere ondernemingen”, zegt directeur Matthias De Caluwe. 

Onlangs raakte bekend dat het legendarische Dock’s Café op de Scheldekaaien in Antwerpen de boeken neerlegt. Het kreeg in zijn bijna dertigjarige geschiedenis grote rocksterren als UB40 en Brian Ferry en de tenniszussen Venus en Serena Williams over de vloer. Het is de zoveelste mokerslag voor de sector. Volgens het handelsinformatiekantoor Graydon gingen dit jaar in Vlaanderen al 851 horecazaken failliet, waarvan 323 in de provincie Antwerpen. Het aantal faillissementen in de horeca daalt in Vlaanderen wel met 11% ten opzichte van 2017, maar het stijgt bij de restaurants.
“Ik roep de horeca uit tot een sector in crisis”, zegt federaal minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) in een omzendbrief. “Veel zaken hebben minder klanten omdat ze de gevolgen van de terreuraanslagen voelen. Daardoor komen er minder toeristen naar de steden. Op veel plaatsen zijn er ook mobiliteitsproblemen en krijgen zaken minder volk over de vloer wegens werkzaamheden. Daarom krijgen horecazaken in heel België die in moeilijkheden verkeren, vrijstelling of uitstel voor de betaling van hun bijdragen voor de sociale zekerheid”, zegt Ducarme.

1 op 5 faillissementen uit horeca 
Volgens Matthias De Caluwe, directeur van Horeca Vlaanderen, komt de maatregel niets te vroeg. “Het zijn zware tijden voor onze sector. Ik ben blij dat minister Ducarme dit erkent”, zegt De Caluwe.
Volgens de Federale Overheidsdienst Economie was 21,6% van de ondernemingen die in 2017 in België failliet gingen, een horecazaak. Nochtans behoorde maar 6% van alle ondernemingen tot de horecasector. “We zien dat restaurants en drankgelegenheden vier tot vijf keer meer failliet gaan dan een gemiddelde onderneming”, zegt De Caluwe.
Hoe komt dat? “Omdat de loonkosten nog altijd veel te hoog zijn”, zegt De Caluwe. “Na de invoering van de witte kassa kregen we enkele loonlastenverlagingen, maar die zijn niet voldoende.”
“Wij hebben door de witte kassa nochtans voor aanzienlijke meeropbrengsten en extra jobs gezorgd. In 2017 lag de omzet die Vlaamse horecazaken aangaven bijvoorbeeld bijna een miljard euro hoger dan in 2015. Het wordt nu tijd dat deze inspanningen terugvloeien naar onze sector. De regering had ons beloofd om samen de rivier over te steken, maar momenteel is de horeca nog aan het verdrinken.”

“Breid de witte kassa uit”
Wat stelt Horeca Vlaanderen dan voor? “Er kunnen heel snel enkele maatregelen worden genomen”, zegt De Caluwe. “De huidige RSZ-korting in de horeca moet voor alle werknemers gelden. Nu is ze beperkt tot vijf werknemers. De korting moet voortaan ook automatisch worden toegekend.”
“We willen ook dat de witte kassa wordt uitgebreid. Nu geldt de verplichting alleen voor zaken die jaarlijks minstens 25.000 euro omzet halen uit maaltijden die ter plaatse worden geconsumeerd. Het is niet eerlijk dat de andere horecazaken geen witte kassa moeten hebben. Er moet een gelijk speelveld zijn voor iedereen.”
Op iets langere termijn wil de sector ook een lager btw-tarief voor de verkoop van niet-alcoholische dranken en voeding. “Horeca is het peper en zout van de samenleving”, zegt De Caluwe. “Het moet toch mogelijk zijn om met normale prijzen een rendabele zaak te kunnen uitbaten?”

De cadeaus die de federale regering aan de horeca geeft
Deze nieuwe voordelen krijgen de horecazaken van minister Ducarme:
Een jaar uitstel van de betaling van sociale bijdragen van het vierde kwartaal van 2018 en het eerste kwartaal van 2019, zonder verlies van sociale rechten. De ondernemer moet hiervoor een brief sturen naar zijn sociaal verzekeringskantoor.
Als de ondernemer kan bewijzen dat hij in de problemen zit, moet hij geen of minder sociale bijdragen betalen. De aanvraag moet worden ingediend bij het sociaal verzekeringskantoor.
Deze voordelen hadden de horecazaken al:
Goedkopere overuren: het vaste personeel in een zaak met een witte kassa kan 360 overuren presteren zonder fiscale of sociale bijdragen. Voorwaarde is wel dat er “een tijdelijke vermeerdering van werk” moet zijn.
Invoering van flexi-jobs in de horeca, waarbij de ondernemer alleen 25% sociale bijdragen moet betalen op het werk dat een flexijobber uitvoert. Iedereen die minstens vier vijfde in vast dienstverband werkt, mag een flexijob in de horeca doen
500 euro RSZ-korting per kwartaal voor maximaal vijf vaste werknemers naar keuze. Als een werknemer op de laatste dag van het kwartaal jonger is dan 26 jaar, loopt de RSZ-korting op tot 800 euro per kwartaal.( Horeca Vlaanderen )