Grootschalige enquête toont hoe broodnodig de extra steunmaatregelen zijn

Uit een grootschalige bevraging van Horeca Vlaanderen blijkt dat de bijkomende maatregelen een enorm zware impact hebben op verschillende kamers van de horeca. De cijfers tonen nogmaals aan hoe belangrijk de extra steunmaatregelen zijn, zoals de nieuwe premie die vrijdag aangekondigd is.

Dat de nieuwe premie ‘beschermingsmechanisme’ broodnodig is, zullen veel horecaondernemers beamen. En de cijfers bevestigen dit ook, na een grootschalige rondvraag van Horeca Vlaanderen. Per sector kom je te weten wat de impact van de afgelopen maanden en de komende periode is. Horeca Vlaanderen zal dan ook blijven vechten voor extra maatregelen voor alle onderdelen van het huis.

Hotels en logies
Hotels en logies hebben het niet gemakkelijk gehad. In de maand juni was in meer dan de helft van de gevallen slechts 0-25% van de kamers gevuld. In juli was er dan weer een groot verschil tussen regio’s te zien. Terwijl bij de kuststeden bijna de helft meer dan 75% volzet was, was dat bij kunststeden slechts een derde. Driekwart van de ondernemers bij hotels en logies ziet augustus somber in. Vooral in Antwerpen (92%) en Vlaams-Brabant (88,9%) vrezen ze amper tot geen boekingen. 6 op de 10 hotels en logies met personeel hebben momenteel dan ook personeel in tijdelijke werkloosheid.

Nightlife
Discotheken, dancings en andere nachtbars zijn al sinds midden maart gesloten. De helft van die zaken geeft aan dat ze deze situatie nog maar enkele weken of maanden volhouden. Bij 90% staat personeel op tijdelijke werkloosheid. Er is dan ook dringend nood aan extra steun. 60% van de ondernemers in deze sector pleit voor een hinderpremie die meer de situatie zaak per zaak bekijkt en ook kijkt naar bijvoorbeeld de grootte van de zaak.

Feestzalen, cateraars, traiteurs, foodtrucks
De situatie voor deze ondernemers is dramatisch. Een kwart van hen heeft de zaak nooit kunnen heropstarten. En bij wie wel opstartte op 1 juli, had 81% slechts 0-25% van de opdrachten die ze vorig jaar in juli had. Op de vraag hoe ze de situatie zien evolueren in de maand augustus, reageert maar liefst 93% zeer slecht. Geen enkele ondernemer reageert positief. Bij wie werkt met personeelsleden, heeft 83% van de zaken enkele of alle personeelsleden op tijdelijke werkloosheid gezet. Slechts één op de drie ondernemers denkt deze komende periode te kunnen overleven zonder veel te zware verliezen.

Drinkgelegenheden
Bijna iedere zaak (93,3%) heeft zijn zaak heropend sinds 8 juni, al zorgde dat niet overal voor volle zaken. In juni was in 53,5% van de gevallen de zaak niet tot slechts de helft gevuld. In juli verergerde dat zelfs tot 61,7% van de zaken. Twee op de drie ondernemers vrezen dat het in augustus nog zal verslechteren door de extra maatregelen van de overheid. Het merendeel van het personeel is wel aan de slag in deze sector. 28,2% vreest de komende periode te zware verliezen of denkt personeel te moeten ontslaan. 7,5% denkt dan weer dat faillissement onvermijdelijk zal zijn.

Eetgelegenheden
Ook hier is bijna iedere onderneming (93,2%) heropgestart na de heropening op 8 juni. Zowel in juni als juli was bij het merendeel van de zaken meer dan de helft van de tafels bezet. Dat was vooral het geval bij restaurants, brasseries en ijssalons. Bij frituren was er dan weer veel minder bezoek. Ijssalons zijn zowat de enige zaken die augustus ietwat positief tegemoetzien. Bijna twee derde van de ondernemers vrezen dan weer een slechte tot zeer slechte maand. Net zoals bij de drinkgelegenheden zijn in deze horecazaken de meeste personeelsleden aan de slag. De eetgelegenheden bleken ook het meest bestand tegen de komende periode, 60% denkt de komende maanden te kunnen overbruggen, al zal dit bij sommigen wel met moeite of op het nippertje zijn.

Horeca Vlaanderen is met alle vragen en bezorgdheden meteen in gesprek gegaan met de Vlaamse overheid. Zo is er afgelopen vrijdag een akkoord gekomen over het ‘beschermingsmechanisme’, een nieuwe premie die de meest getroffen ondernemers een grote steun biedt. Verder blijft de federatie de situatie opvolgen om te kunnen ingrijpen waar dit nodig is.