Wegens Coronavirus enkel afhaalbestellingen bij frituren

Naar aanleiding van de aangekondigde Coronavirus maatregelen worden we overstelpt door vragen van frituren omtrent het al dan niet open mogen blijven. Hierna het standpunt dat we via het Kabinet Van Minister van Volksgezondheid Mw De Block mochten ontvangen: Frituren waar geen consumptie ter plaatse mogelijk is, dus ENKEL AFHAALBESTELLINGEN, mogen open blijven, ook in […]

Manna_Tube 1L_Cheasy_002

Ch’easy

Snel en eenvoudig een lekker gerechtje op tafel brengen. Het is al jaren de succesformule van Manna

DSC_0211

Frituur ’t Spieken

Lebbeke Een vleugje geschiedenis Ik was benieuwd naar de naam, dacht dat het te maken had met een brochettestokje of zo maar dat was het blijkbaar niet. Aanvankelijk was het zelfs niet de bedoeling om ’ t Spieken als naam te kiezen maar het was een buurtbewoonster die zich de naam van de vroegere café […]

Ambiorikx at Herbert Park

Authentieke Belgisch frieten in frituur Ambiorikx

Een stukje België in Ierland Frederic is de man achter frituur Ambiorix in Ierland. Via mail kregen we de vraag of we over deze frituur een stukje konden brengen in Snackblad. ‘Natuurlijk’ is het antwoord. De Belgische cultuur in het buitenland is altijd een mooie zet en in deze reportage gaan we over de grens […]

Make

Make – A –Wish

Sinds 2 jaar heeft snackfabrikant Vanreusel een samenwerking met de Romeo’s. Zij promoten de Frikandel XXL waarbij Vanreusel samen met de zangers sinds maart 2018 Make-A-Wish Belgium ondersteunen.  Op 4 april mochten ze de 1e cheque overhandigen aan Make-A-Wish. Speciaal voor deze gelegenheid gingen ook de Romeo’s mee. De cheque werd overhandigd op zo’n  450 […]

prijs van uitvoering

Spiegelfrietkoten voorlopig te duur:

“Project belangrijk om friet te promoten” De constructie van de spiegelfrietkoten van de stad Brussel is even ‘on hold’ gezet. De aannemer kon de frietkoten niet plaatsen binnen de geraamde kosten. De stad Brussel lanceerde in juli 2017 een internationale architectuurwedstrijd om een iconisch frietkot te bedenken voor 50.000 euro. In samenwerking met de uitbaters […]

Loempidel

Nieuw Loempidel

Nieuw Loempidel; de originele frikandel in een verrassend oosters, krokant jasje. Vanreusel introduceert een nieuwe zeer verfijnde snackervaring. De LOEMPIDEL is de lekkerste horecafrikandel van Vanreusel gehuld in een verrassend oosters, krokant jasje. Het vleugje oosterse saus dat in de Loempidel is aangebracht maakt de Loempidel tot een ware smaakexplosie voor zowel de frikandellen liefhebbers […]

Experience Center Hakvoort Professional en Homint opende in Venlo

De showrooms van Hakvoort Professional en Homint in Venlo zijn verbouwd tot Experience Center. Onlangs vond de officiële opening plaats welke werd omlijst door een Experience Day. De bezoekers kregen een ‘kijk in de keuken’ van de beide bedrijven die o.a. turn-key projecten voor professionele keukens en horeca inrichtingen realiseren. Vele toonaangevende merken werkten mee […]

Het attest bedrijfsbeheer werd officieel afgeschaft

Vanaf 1 september 2018 werd de verplichte kennis bedrijfsbeheer afgeschaft Een goede basiskennis bedrijfsbeheer blijft essentieel om met kans op slagen een onderneming te starten en daarvoor is een gedegen vorming nodig. Het Vlaamse parlement keurde unaniem het decreet van minister Muyters goed om het verplichte attest ‘basiskennis bedrijfsbeheer’ voor starters vanaf 1 september 2018 […]

Horeca sector in crisis, Matthias De Caluwe

Minister: “Ik roep de horeca uit tot een sector in crisis”De horeca verkeert in een crisis. Daarom moeten restaurants, brasserieën en cafés die in moeilijkheden verkeren, voortaan minder belastingen betalen. Maar Horeca Vlaanderen wil nog meer loonlastenverlagingen. “Restaurants en drankgelegenheden gaan vier tot vijf keer meer failliet dan andere ondernemingen”, zegt directeur Matthias De Caluwe.  […]

Vanreusel introduceert HOT-range in de Horeca

Vanreusel introduceert een volledig nieuwe range aan pikante snacks voor de horeca. Door een groeiende globalisering komen consumenten meer en meer in aanraking met andere kruiden en pepers die veelal pikanter zijn dan de consument gewoon is. Om hierop in te spelen heeft Vanreusel de zgn. ‘HOT range’ ontwikkeld. De HOT range bestaat uit een […]

La William vindt zijn 1L verpakking opnieuw uit!

De familieonderneming La William uit het Brabantse Londerzeel die al meer dan 55 jaar garant staat voor sterke, authentieke producten van eigen bodem en een uitstekende service naar frituristen en horeca uitbaters heeft zijn 1L verpakking volledig heruitgevonden. Zo heeft de nieuwe 1L tube van het merk een volledig andere vorm en uitstraling gekregen. Deze […]

Eddy Cooremans schreef boek over aardappelen en friet

Merchtemnaar Eddy Cooremans wordt door zowat iedereen ‘Eddy Friet’ genoemd. Hij is dan ook een autoriteit in de materie: frietjes bakken en alles wat daar mee te maken heeft. “De liefde voor frietjes kreeg ik van mijn moeder die ze tweemaal per week goudgeel bakte. Samen met Jozef Van Keer bakten we frietjes in een […]

Pauwels lanceert website voor professionals in foodservice

Als sauzenfabrikant is Pauwels actief in verschillende sectoren: van sauzen met private label voor retail, export en de voedingsindustrie tot haar eigen merk in foodservice. Voor die laatste doelgroep, professionals in foodservice, lanceren ze nu een gloednieuwe website op maat voor de professionele gebruiker: www.pauwels-sauces.be. Met deze nieuwe website lanceert Pauwels Sauzen een website voor […]

DSC_0065

10 jaar Frietmuseum in Brugge

Stripverhalen en andere kunst 10 jaar Frietmuseum in Brugge   Het Brugse frietmuseum, dat in het prachtige pand ‘De Saaihalle’ is ondergebracht, bestaat dit jaar 10 jaar en dus is het hoog tijd om het nog eens een bezoek te brengen voor zij die het eerder zagen, voor zij die het nog niet zagen: een […]

Architectuurwedstrijd :Een bakfriet in de maag?

Brussel vervangt tien oude frietbarakken en tovert ze om tot een uniform modern, maar authentiek frietkotenmodel. De frituristen reageren opgelucht. “Hoog tijd dat de verloederde barakken wat gemoderniseerd werden.” Eind 2019 zullen tien Brusselse frietbarakken in éénzelfde nieuw jasje gestoken worden. Op die manier wil de stad een herkenbaar frietkotmodel ontwerpen die het gastronomisch patrimonium […]

Van een frituuroorlog naar een Harley Davidson

Van een frituuroorlog naar een Harley Davidson Het minste dat je van Dirk (59) en Marie Lou (54) kan zeggen is dat ze gepokt en gemazeld zijn in het vak van friturist. Vooral Marie Lou heeft nauwelijks iets anders gekend. Haar ouders hadden Frituur Mérode in de Mérodestraat in Mechelen, aan de kazerne, in het […]

Sligro bouwt aan foodservice in België

Sligro Food Group gaat haar onderneming in België verder uitbouwen vanuit het hoofdkantoor van Java Foodservice in Rotselaar, dat volgend jaar officieel van naam verandert. De bouw van een eerste vestiging in Antwerpen gaat dit najaar dan toch van start. Centraal platform Met Java Foodservice, dat sinds begin vorig jaar tot de onderneming behoort, richt […]

DSC_0237

Happy Taste te Deerlijk

Joke Delmotte startte twee jaar geleden haar frituur ‘Happy Taste’ in Deerlijk op. Van een carrièreswitch gesproken! Na een 20-jarige inzet in de zorgsector als verpleegster, waaronder 10 jaar zelfstandige thuisverpleging en palliatieve zorg, besloot Joke het roer volledig om te gooien en zich op de frituursector te storten. Onder het motto ‘Als je iets […]

Fritkotcultuur DB-11407

4 belangrijke pijlers frietkotcultuur

Het was één van de grote doelstellingen van Navefri en de beroepsvereniging van frituristen is geslaagd in haar opzet: de Belgische frituur is immaterieel cultureel erfgoed en dat is meer dan terecht. Nergens anders dan in België vormt de frituur een onderdeel van nagenoeg elk dorp en gemeente. Herinneringen aan vroeger hebben bij veel Belgen […]

De Belgische Frietkotcultuur voortaan Nationaal Erfgoed

Onze Belgische frietkotcultuur is voortaan nationaal immaterieel cultureel erfgoed. Naast de Belgische biercultuur is dit het tweede element dat door alle 4 de bevoegde overheden in ons land is erkend. De frietkotcultuur is een essentieel onderdeel van het sociale leven in België. De friturist is een vakman die als geen ander de kunst van het […]

Van Reusel inspireert

Wie houdt van lekkere snacks bij de frietjes, kan niet om Vanreusel heen. Deze producent uit Hamont-Achel startte in 1953 met het maken van ambachtelijke charcuterieproducten. Vandaag is Vanreusel gespecialiseerd in het maken van snacks. Met het aantreden van de derde generatie is de opvolging gegarandeerd. Vanreusel wil zijn klanten, de frituristen, inspireren en ondersteunen […]

Nieuwe fiscale regeling btw-voorschotten

Op 1 april trad een nieuwe fiscale regeling in werking. Die bepaalt dat u, als u btw-kwartaalaangiften indient, niet meer zoals voorheen jaarlijks meerdere btw-voorschotten moet betalen, maar dat enkel in december een voorschot verplicht is. Als u op 1 oktober btw-kwartaalaangiften indient, moet u voortaan enkel een voorschot betalen op de btw die verschuldigd […]

Snackbar Expresswagon

Ontbijt of lunch in de Expresswagon Toen Ingrid Verdoodt haar job als zelfstandige koerier wou ruilen voor haar eigen snackbar was het een tijd lang zoeken naar een geschikte naam. Ingrid wou niet de zoveelste snackbar zijn die ’t Snackske of ’t Krokantje heette. Uiteindelijk werd tijdens een weekendje in Duitsland beslist om de snackbar, […]

Den Dries 4

Frituur den Dries

Jo wist van zijn 14de dat hij een frituur wou uitbaten Jo Van den Brande (52) uit Wolvertem is een ondernemer. Dat wist hij al heel vroeg. Jo’s vader, die bankdirecteur was, overleed zeer jong en Jo’s moeder bleef achter met drie kinderen. Maar die bleven niet bij de pakken zitten. Jo zeker niet. Op […]

Belgische friet … in Roemenië

Dat Vlamingen , Walen en Brusselaars graag een stevig pakje friet nuttigen, is algemeen geweten. Maar de Belgische frietjes worden ook internationaal gesmaakt. Eén van onze medewerkers keek zijn ogen uit toen hij op de kerstmarkt van Sibiu, de hoofdstad van Transsylvanië (Roemenië) en één van de mooiste kerstmarkten van het hele land, een stalletje […]

mad roosters

VANREUSEL introduceert Mad ROOSTERS

Vanreusel introduceert een volledig nieuw totaalconcept voor de horeca. De horeca is meer dan ooit op zoek naar kansen waarmee men zich kan onderscheiden en Vanreusel biedt haar nu een snackconcept waarmee nieuwe klanten kunnen worden aangetrokken. Het concept van de Mad ROOSTERS bestaat uit een design bucket gevuld met ultra krokante kippenstripes en keuze […]

Ik zat thuis en wilde werken, liefst in een eigen zaak

Karolien Schürmann (28) en Kristof De Saeger (31) openden vorige maand hun eigen frituur in de Broekkantstraat in Baasrode (Dendermonde). Lang hebben ze niet moeten zoeken naar een naam voor hun nieuwe zaak: Frituur Den Broekkant. Den Broekant – de naam roept visioenen op van een schaars geklede Willeke Van Amelrooy in Teleurgang van de […]

Vlaamse aardappelsector wil Azië veroveren

De Belgische aardappelsector heeft een recordjaar achter de rug. Niettemin lonken ze naar een nieuwe, énorme afzetmarkt: Zuidoost-Azië. Er komt na de zomer een grootse campagne in landen als Vietnam, Thailand, Maleisië, Indonesië en de Filipijnen, met als doel de “originele, Belgische friet” te promoten, zo geraakte gisteren bekend. “Het gaat om een ­regio waar […]

Izico app

MyB’eats. Wie scant, wordt beloond

Vaste klanten krijgen al eens wat meer Bicky-uitjes tussen hun burger. Ook Izico gunt trouwe frituuruitbaters iets extra. Het moederbedrijf van de merken Bicky en Beckers pakt daarom uit met MyB’eats, een digitaal platform om klanten te ondersteunen. Mét gratis producten, aantrekkelijke promo’s en de nodige ondersteuning. Nothing beats the real thing Met MyB’eats wil […]

de romeo’s

De Romeo’s hebben hun eigen frituursnack voorgesteld.

Vanaf dinsdag 14 februari, Valentijn dus, startte vleesproducent Vanreusel officieel met de verdeling van meer dan 300.000 worsten, verspreid over maar liefst 4.000 Vlaamse frituren. Wie zijn geliefde dus op een etentje wilde trakteren, kon meteen in de frituur terecht. De Romeo’s Frikandel XXL werd in Het Friethuis in Roosdaal door de drie zangers zelf […]

Route 66, snackbar met Amerikaanse nostalgie

 Geen betere locatie voor een snackbar of een frituur dan aan een station. Pendelaars komen van de trein met honger en dorst of willen nog gauw even een koffietje drinken alvorens naar hun werk te sporen. Dat is in Ternat niet anders. Wie honger heeft of een hongertje voelt opkomen kan terecht in Route 66, […]

Week van de Friet: 28 november – 4 december

  ‘Frietjes van de frituur, da’s pas thuiskomen’  Wat wil de Belg eten als hij thuiskomt uit het buitenland? Juist ja, frietjes van zijn favoriete frituur. Het nieuwe online promotiefilmpje van VLAM voor de ‘Week van de friet’ alludeert hierop en wordt versterkt door een terugkeer van het frietlied. Rond punt Naar Nederland rijden, net […]

frituren-patatten

We zijn nog niet toe aan de pattatten !

  De extreem natte junimaand zorgde ervoor dat tal van aardappelpercelen verloren gingen en door de droge nazomer dreigt ook de resterende aardappeloogst in ons land (en de buurlanden) te mislukken. De sector trekt aan de alarmbel. Het is nu al zes weken te droog voor de boeren. Daardoor is de groei van de aardappelen […]