Spiegelfrietkoten voorlopig te duur:

prijs van uitvoering

“Project belangrijk om friet te promoten”

De constructie van de spiegelfrietkoten van de stad Brussel is even ‘on hold’ gezet. De aannemer kon de frietkoten niet plaatsen binnen de geraamde kosten.
De stad Brussel lanceerde in juli 2017 een internationale architectuurwedstrijd om een iconisch frietkot te bedenken voor 50.000 euro. In samenwerking met de uitbaters van de Brusselse frietkoten bundelden voormalig schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR) en voormalig schepen van Stedenbouw en Erfgoed Geoffroy Coomans de Brachène (MR) daarvoor hun krachten.
De frietkoten en kiosken op het grondgebied van stad Brussel moesten dit jaar vervangen worden door gloednieuwe huisjes die iconische referentiepunten in de stad moesten worden.

Volgens de schepenen waren de structuren van de bestaande frituren verouderd en moest het nieuwe ontwerp het frietkot in Brussel weer op de kaart zetten.
Er kwamen 52 inzendingen, waaruit het ontwerp van het Gentse architectuurbureau Studio Moto gekozen werd: een glazen spiegelfrietkot. Slechts een aannemer bood zich aan om het dossier te realiseren, maar dan wel ver boven de prijs.
“Dat hebben we dus niet gedaan”, zegt Coomans. “In zo’n zaken is het zeer normaal dat er een nieuw bestek opgemaakt wordt. Ik verwacht dat er een oplossing uit de bus zal komen. Het is namelijk een mooi project dat niet alleen het centrum van de stad dient, maar ook gemeentes als Laken, Haren en Neder-over-Heembeek.”
“Nodigt niet uit tot eten”
“Van de acht frietkoten op ons grondgebied zijn er maar een paar die er goed uitzien”, vervolgt voormalig schepen Coomans. “De andere frietkoten kunnen misschien wel goede frieten hebben, aan de buitenkant ziet het gebouw er niet uit en dat nodigt niet uit om te gaan eten. Dit project is belangrijk om de friet op de kaart te zetten en ik heb er alle vertrouwen in dat het zal slagen.”
Het dossier ligt momenteel bij schepen Mohamed Ouriaghli (PS) van Openbaar Patrimonium en daar klinkt het dat het project momenteel ‘bevroren’ is en dat er meer nieuws komt als de begroting opgesteld is.