Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/7/snackblad.be/httpd.www/wp-content/themes/the-core-parent/theme-includes/helpers.php on line 1413

Frituur Kom-Promi, heerlijke frieten en snacks

Wie de gemeente Ternat in Vlaams-Brabant een beetje kent weet dat het een levendige gemeente is met een druk verenigingsleven, veel sportclubs en voortvarende horeca. Ook frituur-snack ‘t Kom-Promi op het marktplein in het centrum draait lekker. Het geheim? Sympathieke bediening, snelle service en goeie kwaliteit met veel eigen bereidingen. Vrij uniek is ook dat het eethuis een evenknie heeft: frituur Kom-Promi in het naburige Wambeek. Iets kleiner, maar even lekker.

‘t Kom-Promi is geen alledaagse naam voor een frituur, en hij kwam dan ook als winnaar uit de bus van een prijsvraag die uitbater Christian Praet (45) uitschreef om een gepaste naam voor het eethuis te vinden. “We kregen meer dan 600 namen binnen, en uiteindelijk weerhielden we er drie”, legt Christian uit. “We vonden Kom-Promis de leukste en meest originele naam. De bedenker had er ook een verhaal achter. Kom-Promis komt van het Franse ‘comme promis’: zoals beloofd. We serveren de klanten perfect wat we beloven.”  Het Ternatse eethuis is gevestigd in een rijhuis op de markt van Ternat: een erg goeie ligging met veel bewoonde appartementen en huizen vlakbij, en bovendien veel doorgaand verkeer. Ook de Wambeekse vestiging is goed gelegen, aan de steenweg die Asse verbindt met Edingen.

Christian kocht het pand in Ternat, waar toen Frituur De Markt in gevestigd was, in 1997. “Geleidelijk aan vernieuwde ik de bestaande frituur. Ik installeerde nieuwe vuren, nieuwe frigo’s en toiletten, en vergrootte de keuken”, zegt Christian. Vandaag zijn er 44 couverts binnen, en in de zomer is er op het terras aan de straatkant nog eens plaats voor een 40-tal klanten. In de toekomst komt er waarschijnlijk een permanent terras. Achter de ruime frigotoog is de infrastructuur erg modern. Friteuse met vier potten van Perfecta, waaronder een dubbel ingebouwde bain-marie, en de bedieningstoog. De klanten zitten aan mooi, modern meubilair en kunnen genieten van een flatscreen televisie. De keuken is volledig uitgerust met koelcel, diepvries, werktafel, gasvuur en spoelbakken. Het eethuis beschikt ook over aparte toiletten voor dames en heren. De evenknie in Wambeek is ook een frituur in een gebouw, met 22 couverts , frigotoog, vierpotsfriteuse en bain-marie. Daar is ook een bakplaat voor pita’s, want in Wambeek worden ook pitaschotels bereid. Ook in Wambeek zijn er gescheiden toiletten, terwijl er een erg grote keuken is waar de bereidingen voor beide friethuizen worden gemaakt, en voorraad wordt gestockeerd.

 

Uitbater Christian, oorspronkelijk afkomstig uit Dilbeek,  zit al van jongs been af in de frietwereld. “Ik begon in 1983 op mijn 15de als hulpje in een frituur in Dilbeek. Op mijn 18de verkaste ik dan naar Frituur Rosalie, die meereisde met kermissen. In 1993 heb ik die zaak dan overgenomen”, klinkt het. In enkele jaren tijd wist Christian de reizende frituur fors uit te bouwen, van een twintigtal kermissen tot meer dan zestig, en twee verschillende frietkramen. Toen hij in 1997 de frituur in Ternat overnam, was hij dan ook al gepokt en gemazeld in de stiel. Nochtans had zijn loopbaan er heel anders kunnen uitzien. Christian leerde immers voor technisch tekenaar en oefende dat beroep ook daadwerkelijk uit. “Maar ik wou mijn eigen baas zijn”, zegt hij niet zonder trots.

 

Frituur ‘t Kom-Promi is een echt succesnummer in Ternat en omstreken. Op topdagen zoals vrijdag komt er een massa volk een lekker pakje friet of een snack verorberen. Ik nam alvast de proef op de som met mijn klassieke degustatie van de kleine brochette, gekruid. Het vlees was goed gebakken met een perfecte cuisson, het smaakte erg lekker en het was niet te droog. Evenmin droop er teveel frituurvet van het vlees. Terwijl de kruiden smakelijk waren en goed gedoseerd. De brochettes worden vers aangeleverd door een gespecialiseerde traiteur. Deze frituur heeft alle klassieke snacks op het menu, ook de mitraillette, maar er wordt veel zelf bereid. “Onze grote klassieker is de tartaar”, zegt Christian. “Dat was eigenlijk een beetje als grap begonnen. We besloten om onze klanten gratis tartaar mee te geven voor bij hun scampi’s met Nieuwjaar. Maar na Nieuwjaar kwamen die allemaal terug achter tartaar. Het werd dus een echte hit, en tegenwoordig serveren alle frituren in de omtrek tartaar.” Maar ook het stoofvlees, de balletjes en de spaghettisaus worden er zelf bereid. De balletjes worden zelf gerold , gekookt en verdeeld.  De absolute bestseller bij ‘t Kom-Promis is de friet met stoofvlees en mayonaise, toeval of niet ook het lievelingsgerecht van uitbater Christian. Oervlaams en natuurlijk erg lekker. Sinds kort is deze frituur ook officieel verdeler van de Bicky Burger, een eer die slechts één frituur per gemeente te beurt valt.

 

Wat is nu het geheim van het succes van ’t Kom-Promi? Het is een heel nette en moderne frituur, met goede kwaliteit en de bediening is erg vriendelijk. Maar de klant wordt er ook snel bediend. Christian ging de mosterd halen bij hamburgerketen Quick. “In de drive-ins van Quick moet je binnen de minuut geserveerd worden. Er staat zelfs zo’n speciale chronometer naast de kassa. Wel, ik vond dat wij dat ook moesten kunnen”, klinkt het professioneel. Om alles in goed en snelle banen te leiden, kan hij beschikken over een team medewerkers dat functioneert als een goed geoliede machine. “Iedereen heeft een vaste job en weet precies wat hij moet doen. De eerste bestelt, de tweede bakt, de derde bedient en de vierde rekent af. Zo gaat het erg vlot.” Er werken vijf krachten op vaste basis, en dan zijn er nog extra’s die invallen wanneer nodig. Rechterhand van Christian is Axel Van Straelen (40), waarmee hij al meer dan twintig jaar samenwerkt. Axel is bovendien een wereldreiziger en vertrekt soms voor enkele maanden naar het buitenland. Maar als hij terug is, dan kan uitbater Christian op zijn lauweren rusten, want hij weet dat de zaak bij Axel in goede, betrouwbare handen is. Achter de schermen is ook Christians vriendin Dominique (42) een vaste kracht. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de boekhouding.

 

De frituur is momenteel ook gestart met een gloednieuwe dienst: bestellen via internet. “De klant kan via onze website een bestelling plaatsen in Ternat of in Wambeek”, legt Christian uit. “Je kunt dan kiezen om de friet ter plaatse op te eten, mee te nemen of zelfs aan huis te laten brengen.” ’t Kom-Promis was verder al enkele keren het decor voor de mediawereld. Er werd een aflevering van de bekende misdaadreeks Witse opgenomen, met een intrige in de frituurwereld, en er werd ook al een reclame voor Mora opgenomen. Tot slot vragen we Christian nog om een leuke anekdote. Daarvoor graaft hij wel erg diep in zijn geheugen want het verhaaltje dateert van zijn beginjaren als zestienjarig frituurhulpje. “Er stond een klant te wachten aan de toog, een knappe dame met een enorme F-cup en een hagelwitte blouse aan. Maar het was erg druk omdat er een fuif in de buurt was. Het stond daar vol jonge gasten met veel honger. Ik moest op een gegeven moment een klant bedienen met een pak friet met andalousesaus. Maar door de drukte gleed ik uit, botste met mijn ellenboog op de toog en het pak friet met andalousesaus… vloog recht in de decolleté van die dame”, lacht Christian. Om de drukte van zijn twee eethuizen even te vergeten heeft Christian overigens een originele hobby. Hij kocht een motorboot, haalde zijn stuurbrevet, en gaat geregeld met de vriendin en de kinderen varen in de streek van Gent. Ook op vakantie in Kroatië ontbreekt het vaartuig natuurlijk niet. Even de frituren vergeten en een frisse neus ophalen, om er daarna terug volle bak tegenaan te kunnen gaan.

 

Info: www.kompromi.be

 

’t Kom-Promi Ternat: Marktplein 9, 1740 Ternat

’t Kom-Promi Wambeek: Assesteenweg 409, 1741 Wambeek

 

Tekst en foto’s: Koen Vanderpoorten