In juli vorig jaar, viel mijn oog op een artikel in de krant over een jong koppel, Jacobine & Remco, dat verliefd werd in de frituur waar ze als jobstudent begonnen. Speciaal aan het verhaal is dat ze op 20-jarige leeftijd deze frituur samen overnamen. Een cupidoverhaal in het kwadraat, zou ik zeggen.
Ik bewaarde het artikel met het doel er een kijkje te gaan nemen. Frituren met zo’n verhaal zijn ideaal voor de reportagereeks ‘Frituur van de maand’ en na het interview met het koppel was dat inderdaad een feit. Ieper mag blij zijn met zo’n jonge mensen die met een enorm sterke visie aan het ondernemerschap zijn gestart.
Korte terugblik
Bonny’s Friethuis bestaat sinds 2017, toen Emmanuel De Bruyne, naar thuisfront Ieper terugkeerde om er een eigen frituur te openen. Ondertussen was hij wel al heel wat jaren aan de slag als friturist, maar nooit eerder in een eigen zaak en toen hij vernam dat er in Ieper een frituur over te nemen stond, twijfelde hij geen moment. Het bestaande pand werd gestript en opnieuw ingericht en dat deed Emmanuel met een heel sterke visie over hoe dit het best kon. Ervaring had hij als troef in zijn zakken. Het resultaat is een tijdloze, moderne en zeer handig ingerichte frituur geworden. In oktober 2024 namen Jacobine en Remco Bonny’s Friethuis over, dus tijdens mijn bezoek was dat ongeveer 6 maanden. Ondertussen konden ze, ondanks hun heel jonge leeftijd, al vijf jaar ervaring optekenen. Beiden haalden bovendien een koksdiploma en kunnen dat diploma inzetten in de zaak.
Mooi aan het ganse verhaal is dat ze elkaar letterlijk leerden kennen tussen de frieten en dat er een vonk oversloeg waardoor ze onafscheidelijk werden.
Toen Emmanuel de beslissing nam een andere wending aan zijn professioneel leven te geven en vertegenwoordiger te worden bij Noyez Snacks, kwam dat voor Remco en Jacobine wellicht als een harde slag aan maar werd het meteen ook hun ideale overstap naar een eigen zaak. Emmanuel is heel blij met hen als overnemers van zijn zaak. Hij weet dat het friethuis in goede handen is en dat dit koppel er alles zal aan doen om de naam hoog te houden. De ervaring hebben ze al, het team is gebleven en de frituur was volledig in orde. Er moesten geen grote verbouwingen worden gedaan; Bonny’s Friethuis was al een mooi, modern en vooral ‘af’.
Toffe en unieke naam
Ook de naam van de zaak werd behouden en ook daar schuilt een mooi verhaal achter. In België zijn voldoende frituren met eenvoudige namen als ’t Frituurtje. Emmanuel wou iets meer dan dat en besliste de frituur een naam te geven die betekenis heeft voor Ieper. Bonny’s Friethuis is in de wijk ‘De Capucienen’ gelegen en ‘Bonny’s’ is gelinkt aan die wijk, meer bepaald in de persoon van ‘pater Boni’. Boni Van Looveren kwam begin jaren 80 naar Ieper om er pastoor te worden en hij bleef er ook tot hij op zijn 83ste met pensioen ging. Emmanuel trok zijn stoute schoenen aan en vroeg de pater of hij zijn naam mocht gebruiken voor de frituur. Boni werd ‘Bonny’s’ en ‘Friethuis’ maakte het geheel af. Goed gevonden!
Remco & Jacobine behielden de naam die ondertussen uiteraard een vast gegeven is in Ieper.
De klanten vonden het heel bijzonder en ook heel leuk dat de frituur bleef voortbestaan en dat ze de al gekende gezichten van Remco en Jacobine konden blijven zien; dus dat het geen nieuwe mensen zouden worden die ze niet kenden, …
Emmanuel is zelf heel tevreden over de opvolgers. ‘Het is een droom te zien dat je zaak die je hebt opgebouwd in zo’n goede handen kunt afgeven.’
Het systeem van werken in de frituur is grotendeels gelijk gebleven. Het was een goed systeem, dus waarom zou het moeten veranderen. Uiteraard was Emmanuel niet meer in de frituur om te helpen, dus moest er wat verschoven worden met opdrachten; maar door een goed inzicht in die taken en de opgedane ervaring, vormde dat geen probleem.
Emmanuel vond ook dat Jacobine en Remco hun eigen touch moesten aanbrengen in en aan de frituur, want tot slot van rekening is het nu hun zaak, ook al behielden ze de naam.
Ruime bestelmogelijkheden
Bij deze frituur kunnen klanten op heel wat verschillende manieren bestellen:
- Online bestellen via de webshop om af te halen in de frituur.
- Online bestellen via de webshop om thuis te laten leveren (in het weekend).
- Ter plekke bestellen om mee te nemen.
- Ter plekke bestellen en zich laten bedienen in het zitgedeelte.
- Ter plekke bestellen via de QR-code op de tafel.
Zeer flexibel dus en voor ieder wat wils.
Voor het onlinesysteem wordt per kwartier gewerkt, wat maakt dat er voldoende marge is om ook de rest van de bestellingen vlot af te werken.
Die onlinebestellingen zijn in een stroomversnelling geraakt door corona, maar Emmanuel startte eigenlijk al net voor de uitbraak van die pandemie, met het systeem want in 2019 leverde hij al aan huis.
Tijdens de week doen Remco en Jacobine zo goed als alles alleen. In het weekend is er een groter team dat paraat staat om alles in goede banen te leiden waaronder twee mensen die bestellingen aan huis gaan leveren.
Die thuisleveringen zijn een grote meerwaarde voor bepaalde klanten, die er ook graag een meerprijs voor betalen. Die meerprijs ligt tussen de 4 en 5 euro en bestellingen vanaf 25 euro zijn mogelijk. De bestelwagens beleveren telkens maar één adres, dus je kan je voorstellen dat dat een zeer intensieve bezigheid is.
Wat corona wel heeft teweeggebracht is de verdere professionalisering van de frituursector. Grotere frituren gingen nog professioneler werken en voor de kleinere frituren werd het toch wat moeilijker om te overleven. Dit is een sector waar je mee moet gaan met de tijd en de trends. Als je ter plekke blijft trappelen dan ga je achteruit met alle gevolgen vandien. Dat is in elk geval een visie die ook Jacobine en Remco hanteren. Ze kijken altijd vooruit, bezoeken beurzen op zoek naar nieuwe trends en passen die toe in hun frituur, zonder te overdrijven.
Imposant aanbod in een mooi kader
Het aanbod is zeer divers. Uiteraard is er het typische frtuuraanbod, maar er worden ook heel wat schotels geserveerd, een ruim gamma slaatjes met een mooie toets (bijvoorbeeld een stukje vijg erbij), pasta’s en een imposant aanbod burgers. Niet minder dan 67
verschillende burgers waren er op het moment van deze reportage en sommigen kregen een unieke naam zoals De Remco-burger en de Jacobijnenburger.
Er is keuze tussen verschillende soorten broodjes, verschillende soorten sla, gewone tomaten, zongedroogde tomaten, … Ook hier voor ieder wat wils dus.
Als je voor de frituur staat, kan je de grootte die achter de voorgevel schuilgaat, moeilijk inschatten. De klant die binnenkomt ziet meteen het aanbod via de flexibele aanduidingsborden en in de toonbank. Als je beslist om ter plekke te eten, dan heb je een enorme keuze qua zitplaatsen. Niet minder dan 90 plaatsen zijn voorhanden in verschillende gedeelten, waardoor hier dus ook wat privacy werd gecreëerd. De hoofdtinten van de inrichting in de eerste gedeelten zijn beige, grijs, zwart, een soort oranjebruin dat toch redelijk tijdloos is en wat accenten in hout. Een mooie, uitnodigende combinatie.
Helemaal achteraan is er een overdekte terrasruimte met nog eens heel wat zitplaatsen, zowel hoge als lage. Hier werden meer grijze tinten en houten accenten gebruikt. Het dak van deze ruimte kan volledig worden weggeschoven om het buitengevoel te creëren. Midden in de ruimte geeft een mooie olijfboom een wat zuiderse sfeer mee en zorgt ondertussen ook voor wat extra privacy.
Daarachter ligt een immense speeltuin voor de kleine klanten van Bonny’s Friethuis. Hier kunnen ze zich ongetwijfeld lang uitleven, terwijl hun ouders genieten van hun maaltijd. Heel aparte eyecatchers zijn de twee schommeltafels waar telkens 8 gasten kunnen aan plaatsnemen en op een aparte manier kunnen genieten.
Naast het feit dat het pand voor de klant heel aangenaam is ingericht, is het ook zeer functioneel ingericht. Alle mogelijke apparatuur is op de juiste plaats voorzien zodat bakken, afwerken, afruimen en bewaren zeer efficiënt kunnen gebeuren.
Divers klantenbestand
Het klantenbestand bestond al en bestaat vooral uit mensen van de streek. Toch vinden ook andere klanten of groepen klanten de weg naar deze zaak. De vrijdagmiddag is een populair moment voor bouwvakkers en andere werkmensen die met grote groepen komen eten en op die manier zo’n beetje hun werkweek afsluiten. In feite komt gewoonweg jong en oud want voor elke leeftijd is hier iets lekkers en leuks te vinden.
Voor de kleinsten valt de smulbox uiteraard in de smaak en is er een gevarieerd aanbod van speeltjes die ze krijgen na aankoop + als mama en papa gaan betalen dan weten ze dat ze een lolly krijgen.
De klantentrouw wordt beloond via een zelf ontworpen klantenkaartsysteem ‘op naam’ dat in het kassasysteem is verwerkt. Eens de klant 1000 punten heeft verzameld, wordt een korting gegeven van minimum 4 euro. Altijd aangenaam als je dit als klant kunt verzilveren.
Daarnaast is er dus ook nog het klantenbestand dat graag thuis wordt beleverd. Ook zij worden af en toe in de watten gelegd. In de kerstperiode krijgen ze bijvoorbeeld de chauffeurs verkleed als kerstman voor de deur. Klanten konden ook een selfie nemen, in kerstsfeer of verkleed als kersman en die dan posten met een hashtag. De foto met de meeste likes won dan een waardebon. Leuke ideetjes die in principe heel weinig geld kosten maar toch weer die klant gelukkig gemaakt en een grappige post op de socials.
Af en toe wordt eens een zakje chips of gratis blikje bij de bestelling gestopt. Kleinigheden maar die bij de klant toch ook een glimlach doen toveren.
Kwaliteit, hygiëne en service voor alles
In een frituur staat en valt alles met de kwaliteit die je brengt; maar ook voor hygiëne zijn klanten niet blind. Dat zijn in elk geval twee aspecten waar hier heel veel aandacht naar uitgaat.
Het aanbod bestaat, zoals eerder gezegd, uit een heel ruim gamma typische frituurproducten aangevuld met bereidingen.
De frietjes zijn afkomstig uit de beste frituuraardappel: het bintje. Ze worden gesneden (snit 10 mm) geleverd en dan ter plekke voor- en afgebakken in ossewit. Typisch Belgisch dus.
Daarin mochten ze onder geen beding verandering brengen. De klanten zijn de smaak van de frietjes zo gewoon dat ze die op dezelfde manier willen blijven krijgen. Gewoontes moet je nu eenmaal niet snel veranderen. Remco wil wel moeite doen om nieuwigheden te brengen maar als het niet aanslaat, dan verdwijnen die weer uit de toonbank. Heel wat horecabeurzen worden bezocht om de nieuwste trends te spotten en eventueel binnen te brengen in de frituur om zo bij de eersten te zijn die de nieuwigheden lanceren.
Het constant hygiënisch houden van de frituur is hen met de paplepel ingegeven. Ongetwijfeld in de opleiding die ze genoten maar zeker en vast ook door Emmanuel die er bij het personeel op hamerde dat dit een zeer belangrijke pijler is. Sinds hun start kregen Jacobine en Remco al bezoek van het FAVV en dat bezoek resulteerde in een excellente score. De controleur was verrast dat een dergelijk jong koppel al zo hoog scoorde op de onderdelen van het onderzoek.
De derde belangrijke pijler is uiteraard de ‘service’. Je mag nog zo’n goede kwaliteit brengen in een hygiënisch kader, de klant wil ook wel op tijd en op een goede manier worden bediend. Ook daarin scoren ze hier hoog.
Niet alleen zorgt de takenverdeling ervoor dat alles hier supervlot verloopt en dat elke klant tijdig wordt bediend, daarnaast kan de klant die ter plekke blijft eten, genieten van het feit dat ‘elke’ maaltijd op een mooie servies wordt bediend met metalen bestek. Op die manier krijg je meteen toch een andere vibe en werk je bovendien mee aan het feit dat er veel minder papier en karton wordt verspild.
Over de middag is de frituur open tot 13u45 wat net dat extra beetje speling geeft voor de klanten die ter plekke willen blijven eten. Ook dat is service!
Door de sociale media van Bonny’s Friethuis sterk te onderhouden, bieden ze ook een zekere service aan de klant. Er kruipt wat tijd in maar als je niet regelmatig iets doet met die sociale media dan zijn ze ook een maat van niks. De facebookpagina geeft geregeld leuke foto’s maar ook interessante informatie over de frituur. Zeker eens een bezoekje waard. Naast Facebook kan je hen ook op TikTok en Instagram vinden.
Wijze beslissing?
Achteraf beschouwd hadden Jacobine en Remco uiteraard niet gedacht dat ze op zo’n jonge leeftijd al zouden staan waar ze nu staan. Het contrast met de vriendengroep is uiteraard groot. Die zijn nog aan het uitgaan, die studeren verder, … allemaal zaken die voor hen niet echt meer mogelijk zijn, toch zeker niet als ze deze onderneming serieus nemen.
Voor Remco en Jacobine zijn de weekends bedoeld om te werken en er te zijn voor de klant.
De frituur genoot al een goede naam en was bekend, maar je moet dat ook blijven waarmaken. De klant blijven blij maken en blijven een goede service en kwaliteit bieden. En
dat betekent nu eenmaal elke dag heel veel inzet tonen en er elke dag voor 100% voor willen gaan.
Als jobstudent werken in de frituur was soms al heftig, nu komt uiteraard ook nog heel wat administratie en een grote verantwoordelijkheid erbij.
Maar Jacobine en Remco hebben geen spijt van hun beslissing. Ze doen dit graag samen en zien de toekomst rooskleurig tegemoet. Bonny’s is ideaal om in te werken. De inrichting is perfect en biedt ook kansen om eens wat nieuwe accenten te leggen.
Voor het moment is wat ze doen al veel en daarin willen ze zeker nog groeien. Het aanbod kan zeker breder worden, maar alles op zijn tijd.
Beiden zijn heel dankbaar dat ze dit kunnen verwezenlijken en grijpen hierbij dan ook graag de kans om iedereen te bedanken die in hen gelooft en ondersteunt.
Hun ouders voorspelden dat ze heel hard zouden moeten gaan werken maar zijn terecht supertrots! Ze staan altijd klaar met een luisterend oor en zijn er als ze nodig zijn. Het is een absolute zegen te weten dat je familie achter je staat en uiteraard zijn Remco en Jacobine altijd blij als ze in de zaak verschijnen om een frietje te komen stekken. Een dikke merci voor hen.
Ook van heel wat vrienden kregen ze heel veel steun en succes toegewenst, waarvoor dank.
Een heel dikke merci willen ze ook nog eens geven aan Emmanuel; voor de kansen die ze hebben gekregen en zijn onvoorwaardelijke steun in alles.