De Belgische frietkotcultuur werd in 2014 opgenomen in de Inventaris van immaterieel cultureel erfgoed Vlaanderen, in 2016 volgde de erkenning op de lijst van ‘Patrimoine oral et immatériel de la Fédération Wallonie-Bruxelles’ en in 2017 de opname op de Lijst van ‘immateriellen Kuturerbes der Deutschsprachigen Gemeinschaft’ alsook op de Inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Chef’s Harvest: verse frites met de ultieme smaak
Er is veel vraag naar verse, pure, smaakvolle en lokale producten. Producten die waarde toevoegen, die kansen bieden om iets verrassends te serveren en waarmee de menukaart verrijkt wordt. Producten met een verhaal, die bijdragen aan de culinaire smaakbeleving van gasten.
Wat bepaalt de prijs van gebruikte frituurolie?
Gebruikte frituurolie heeft, in tegenstelling tot de meeste andere afvalstromen, een zeer hoge energetische waarde. Deze afvalolie wordt namelijk omgezet naar biobrandstof of biochemical (biodiesel, bioglycerine, HVO, SAF, bionafta, biopropaan).
Resto Expo op 27, 28, 29 maart
Het topevent van het jaar staat weer op jullie te wachten. Voor de 28e keer zal iedereen uitgenodigd worden om de wondere wereld van smaken, geuren en kleuren te komen ontdekken tijdens de nieuwe editie van Resto-Expo.
Wettelijk kader voor binnenluchtkwaliteit treedt in werking vanaf 10 december 2022
Het werd al langer aangekondigd, maar vanaf 10 december 2022 zal een wet ter verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen – die publiek toegankelijk zijn – van kracht zijn.
Transparante vuilniszakken voor bedrijfsrestafval verplicht vanaf 1 januari 2023
Net als thuis ben je als bedrijf verplicht om verschillende vuilbakken en afvalcontainers in jouw bedrijf voorzien. Vanaf 1 januari 2023 komt daar bij dat jij als horecaondernemer verplicht zal moeten overschakelen op transparante vuilniszakken voor het restafval afkomstig van jouw horecazaak.
Joeri eert de hardwerkende mens
Om een stunt meer of minder zit Joeri Cornelis van Ambachtelijke Frituur De Zoutkorrel uit Merelbeke niet verlegen. Zo liep hij drie jaar geleden de marathon van Brussel verkleed als een groot pak friet.
Week van de friet
Als friturist lever je heel wat inspanningen om jouw klanten steeds knapperige, lekkere frietjes te serveren. Met de jaarlijkse Week van de Friet zet VLAM, samen met de sector, de frietjes van de frituur op een positieve manier in de kijker.
Van Geloven
De gehele foodserviceketen heeft momenteel te maken met inflatie, personeelstekort, gestegen energie- en grondstofprijzen en als gevolg daarvan mindere servicelevels.
Quatra en Brussels Airport bouwen aan een groenere luchtvaart
Quatra is een van de partners van het Stargate-project van Brussels Airport. Het project kadert in de Green Deal van de Europese Unie en wil de CO2-uitstoot van de luchtvaart drastisch doen afnemen, onder andere door CO2-arme brandstof te gebruiken.
Horeca Vlaanderen lanceert Horeca Energy Support!
Zo kort na de coronacrisis worden we geconfronteerd met een energiecrisis. En ook al zijn er steunmaatregelen aangekondigd, voor maar liefst 96% van de horecaondernemers zijn die niet voldoende om de financiële problemen op te vangen.
Meer dan 600 frituristen vragen titel “Erkend friturist “ aan !
Horeca Vlaanderen en Navefri (het Nationaal Verbond van Frituristen) hebben met de steun van Vlaio de erkenning van het vakmanschap van de friturist in het leven geroepen. Al 426 Vlaamse frituristen dragen voortaan met trots de titel van Erkend Frituris
one2three en Frietjesonline.be gaan samen verder
Twee sterkhouders in het online bestellen, one2three en Frietjesonline.be, slaan de handen in elkaar. Voortaan krijgen horeca-ondernemers nog meer keuze uit hoe ze willen werken en voor de bestaande klanten wordt de ondersteuning nog verder uitgebreid.
De Erkend Friturist
Een Erkend Friturist is een vakman die de frietcultuur ter harte neemt en een ambassadeur is voor het friet-vakmanschap. Hij of zij is een vakman die kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zet.
De Vergeten Snack is Back! van Mora
Euh… Mora Vergeten Snacks? Dat zijn de unieke snacks van Mora die in een beetje in de vergetelheid geraakt zijn. Denk maar aan de Ragoezi®, (mini) Lucifer® en Taco Bocado®. Deze snacks van Mora zijn minder bekend, maar daarom niet minder lekker. Tijd dus om deze snacks weer onder de aandacht te brengen.
DIPP Professional: 15 jaar op de teller
Het is ondertussen 15 jaar geleden dat de oprichters van DIPP Professional in een kleine garage startten met de ontwikkeling van een product dat voor heel veel toepassingen kon worden gebruikt: een unieke en krachtige ontvetter, een product dat met open armen werd ontvangen door menig keukenmedewerker want de nood aan een goed werkend product was bijzonder hoog.
Bespaar tijd en zorg voor een constant resultaat met Knorr® Garde d’Or!
Bespaar tijd en zorg voor een constant resultaat met Knorr® Garde d’Or! Knorr® Garde d’Or is een gamma van 14 kant-en-klare vloeibare basissauzen. Geschikt voor al jouw gerechten – warm en koud.
Gedaan met lange wachtrijen.
Gedaan met lange wachtrijen. Laat je klanten op voorhand je meeneemgerechten bestellen én betalen via een online-bestelsysteem dat je toevoegt op je eigen website.
Meimaand = Samuraimaand!
Neem deel aan deze actie en laat jouw klanten kennismaken met de Samuraisaus van Vandemoortele®. Deze zalmroze mayonaisesaus op basis van tomaten, paprika en rode pepers doet het uitstekend op frietjes, een burger of een mitraillette.
De ideale snackbroodjes: smaakvol en efficiënt
Een frituur of snackbar zonder burger- en snackbroodjes is als een café zonder bier. De betere frituur en snackbar hecht zelfs evenveel belang aan het broodje als aan het lekkers dat ertussen ligt.
Vanreusel trekt de kaart van ‘vernieuwing’ en ‘verjonging’
De timing om met een leuk spaarprogramma te komen is perfect. De frituursector is weliswaar in die hele coronacrisis min of meer aan de slag gebleven maar elke friturist zal wellicht blij zijn dat het ‘oude normaal’ weer in zicht komt.
Maak het verschil met Hellmann’s® mayo
Hellmann’s® gaat al een hele tijd mee – en daar is een goede reden voor. De unieke smaak van deze Amerikaanse mayonaise is met geen andere te vergelijken. Nu bestaat hij bovendien ook in een vegan versie. Ideaal om écht al je gasten blij te maken.
Frietkotcultuur stelt zich kandidaat als Unesco-erfgoed.
Navefri, de Nationale Vereniging van Frituristen, heeft in overleg met de Frietkotraad een aanvraagdossier ingediend bij de Vlaamse overheid. Hun bedoeling is om dit jaar de frietkotcultuur als kandidaat naar voren te schuiven voor een Unesco-erkenning als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dat meldt Navefri-voorzitter Bernard Lefèvre.
We are happy to be back!
2020 werd jammer genoeg een jaar zonder Horeca Expo, maar ondertussen zijn de voorbereidingen voor de 32ste editie volop aan de gang. Met reeds 18.000 m² aan ingenomen oppervlakte kijken zowel de organisatie als de ingeschreven exposanten vol vertrouwen uit naar november 2021.
Chef’s Harvest
Er is veel vraag naar verse, pure en smaakvolle producten. Producten met een verhaal, die zorgen voor een ultieme smaakbeleving. Door onze manier van telen, zorgvuldige selectie en authentieke productiewijze garanderen wij rustiek gesneden, smaakvolle frites met een heerlijke bite en een zachte interne textuur.
Kostenefficiënt aan de slag met 4 tips
Ook als chef in een quickservice restaurant speel je in op smaak, sfeer en beleving. Dankzij de hoogwaardige en verantwoorde oplossingen van Knorr til je jouw onderneming naar een hoger niveau. Ken je klant en speel in op zijn wensen De nieuwe generatie beperkt zich niet noodzakelijk tot drie ‘vaste’ maaltijden. Voorzie dus voldoende toegankelijke […]
Vanreusel introduceert: assortiment kroketten en bitterballen voor de horeca
Met overname van de Nederlandse krokettenfabriek Oma Bobs begin 2020 kwam er een unieke kans om het Vanreusel assortiment uit te breiden met kwaliteitskroketten uit eigen fabriek. Samen met het productieteam van Oma Bobs ontwikkelde Vanreusel 5 referenties voor frituur en cafetaria geheel volgens eigen receptuur: Luxe rundvlees Kroket Luxe rundvlees Bitterbal Luxe draadjesvlees Kroket […]
Vandemoortele kick-off deal frituren
Bij Vandemoortele bieden we beginnende frituristen graag een fantastische opstart. We stellen daarom graag onze kick-off deal aan je voor: 6 voordelen waarvan jij als starter exclusief kunt genieten. Met onze sauzen, vetten en dispensers kan je zorgeloos aan de slag. Én je krijgt er nog een heel pak extra’s bovenop. Waar wacht je nog […]
Perfecta Frituurapparatuur verhuist naar een zeer moderne nieuwe locatie en wil bijdragen aan een beter leefklimaat.
Eind oktober 2020 zal Perfecta Frituurapparatuur terug te vinden zijn op een nieuw adres. Deze locatie bevindt zich op het industrieterrein Centrum-Zuid te Houthalen. Dit industrieterrein is ideaal gelegen naast de E314 autosnelweg. “Hierdoor kunnen we een nog snellere en efficiënte service garanderen en zijn we beter dan ooit bereikbaar” zegt zaakvoerder Serge Brouns. Bij […]
Lutosa benadrukt zijn wereldwijde ambitie via rebranding.
Lutosa is een trots Belgisch merk met productiesites in Sint-Eloois-Vijve en Leuze-en-Hainaut dat sterk verankerd is in de Belgische cultuur. Deze Belgische merkpositionering wordt wereldwijd uitgedragen en vormde in het verleden de sleutel tot de succesvolle internationale groei van het bedrijf. 94% van Lutosa’s productie wordt naar 136 verschillende landen geëxporteerd. De huidige Belgische merkpositionering […]
Ode aan de frietjes van de frituur
Als friturist lever je heel wat inspanningen om jouw klanten steeds knapperige, lekkere frietjes te serveren. Om een ode te brengen aan de frietjes van de frituur, onze nationale trots, viert VLAM jaarlijks de Week van de Friet. Van 30 november tot 6 december zal VLAM met verrassende acties en een heuse mediacampagne de Vlaming […]
Bicky st(e)unt de frituren met duizenden waardebonnen
Met ‘Bicky St(e)unt’ deelt Bicky de komende maanden duizenden waardebonnen uit aan consumenten die in de frituur een aankoop doen. Met deze scan-en-winwedstrijd zorgen ze voor extra verkoop en nóg meer tevreden klanten. En best van al: intekenen voor deze actie is gratis. Géén aankoopverplichting dus en de bonnen vergoeden ze terug in B’eats. Make […]
Akkoord over Vlaamse premies
De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over verlenging en uitbreiding van Vlaamse premies. De komende weken gaat de regering verder aan de slag om de details en specifieke informatie te onderhandelen en af te werken. Hierbij de beslissingen van het akkoord : 1. Het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme wordt verlengd tot eind februari 2021: • […]
Frituren in tijden van Corona
’t Fritwinkeltje in Leuven Als u dit leest is het ergste van de coronacrisis hopelijk voorbij maar misschien ook niet. Het moment (maandag 16 maart) dat onze reporter naar Leuven trok was in de eerste dagen van de beperkende maatregelen. Frituren, snackbars en restaurants mochten open blijven op voorwaarde dat ze enkel afhaalservice leverden. Toen […]
Koop nu een waardebon voor je favoriete horecazaak
Op restaurant gaan, terrasjes afschuimen of een gezellige afterwork meepikken. Het leek allemaal vanzelfsprekend en een dagelijks, wekelijks of maandelijks terugkerende afspraak in onze agenda. Nu blijven we met z’n allen ‘in ons kot’ en met de verplichte sluiting van horecazaken, gingen ook de deuren van bars, cafés, brasseries en restaurants dicht. Een financiële ramp […]
EASYORDER, online bestelsysteem helpt locale horecazaken
De app EasyOrder is gestart met een wereldwijde solidariteitsactie ten voordele van horecazaken en consumenten. Het bedrijf stelt zijn online bestelsysteem gratis ter beschikking gedurende de Corona-periode via www.easyorderapp.com. Laurent Vandervelde : “Overal ter wereld worden lokale horecazaken zeer hard getroffen door deze crisis. Ook consumenten huiveren ervoor om nu nog aan te schuiven. Onze […]
Vraag nu uw individueel betalingsuitstel aan bij de FOD Financiën!
Ondernemers die hinder ondervinden door de verspreiding van het coronavirus, kunnen tot 31 maart 2021 steunmaatregelen vragen aan de FOD Financiën om financiële moeilijkheden te overbruggen. Komt mijn onderneming in aanmerking om een afbetalingsplan aan te vragen? • Ondernemingen (natuurlijke en rechtspersonen), ongeacht hun activiteitensector; • die daadwerkelijk hinder ondervinden ingevolge de verspreiding van het […]
Frituur De Berg
Voor kwaliteit, vers en rust moet je in Testelt zijn! Vijf jaar geleden zag Frituur De Berg het daglicht
Ch’easy
Snel en eenvoudig een lekker gerechtje op tafel brengen. Het is al jaren de succesformule van Manna
Remofrit campagne geeft frituristen hun eigen promospot
De campagne past volgens Wim Lannoey, algemeen directeur bij Remo-Frit, in het opzet om de sector een boost te geven. “Wij vonden het een leuk idee om frituren zichzelf in de kijker te laten plaatsen”, stelt Wim.
GoodLife Foods en Flexitarian Bastards bundelen krachten
Het gaat hard op de markt van de vleesvervangende snacks. Amper zes maanden na de opstart van de Flexitarian Bastards en de lancering van de Vega Frick, vervoegen de Flexitarian Bastards de rangen van GoodLife Foods. Deze belangrijke speler op de Europese markt van frozen snacks is in de Benelux vooral bekend als uitvinder van […]
Frituur ’t Spieken
Lebbeke Een vleugje geschiedenis Ik was benieuwd naar de naam, dacht dat het te maken had met een brochettestokje of zo maar dat was het blijkbaar niet. Aanvankelijk was het zelfs niet de bedoeling om ’ t Spieken als naam te kiezen maar het was een buurtbewoonster die zich de naam van de vroegere café […]
Authentieke Belgisch frieten in frituur Ambiorikx
Een stukje België in Ierland Frederic is de man achter frituur Ambiorix in Ierland. Via mail kregen we de vraag of we over deze frituur een stukje konden brengen in Snackblad. ‘Natuurlijk’ is het antwoord. De Belgische cultuur in het buitenland is altijd een mooie zet en in deze reportage gaan we over de grens […]
Make – A –Wish
Sinds 2 jaar heeft snackfabrikant Vanreusel een samenwerking met de Romeo’s. Zij promoten de Frikandel XXL waarbij Vanreusel samen met de zangers sinds maart 2018 Make-A-Wish Belgium ondersteunen. Op 4 april mochten ze de 1e cheque overhandigen aan Make-A-Wish. Speciaal voor deze gelegenheid gingen ook de Romeo’s mee. De cheque werd overhandigd op zo’n 450 […]
Spiegelfrietkoten voorlopig te duur:
“Project belangrijk om friet te promoten” De constructie van de spiegelfrietkoten van de stad Brussel is even ‘on hold’ gezet. De aannemer kon de frietkoten niet plaatsen binnen de geraamde kosten. De stad Brussel lanceerde in juli 2017 een internationale architectuurwedstrijd om een iconisch frietkot te bedenken voor 50.000 euro. In samenwerking met de uitbaters […]
Nieuw Loempidel
Nieuw Loempidel; de originele frikandel in een verrassend oosters, krokant jasje. Vanreusel introduceert een nieuwe zeer verfijnde snackervaring. De LOEMPIDEL is de lekkerste horecafrikandel van Vanreusel gehuld in een verrassend oosters, krokant jasje. Het vleugje oosterse saus dat in de Loempidel is aangebracht maakt de Loempidel tot een ware smaakexplosie voor zowel de frikandellen liefhebbers […]
Experience Center Hakvoort Professional en Homint opende in Venlo
De showrooms van Hakvoort Professional en Homint in Venlo zijn verbouwd tot Experience Center. Onlangs vond de officiële opening plaats welke werd omlijst door een Experience Day. De bezoekers kregen een ‘kijk in de keuken’ van de beide bedrijven die o.a. turn-key projecten voor professionele keukens en horeca inrichtingen realiseren. Vele toonaangevende merken werkten mee […]