Authentieke Belgisch frieten in frituur Ambiorikx

Ambiorikx at Herbert Park

Een stukje België in Ierland

Frederic is de man achter frituur Ambiorix in Ierland. Via mail kregen we de vraag of we over deze frituur een stukje konden brengen in Snackblad. ‘Natuurlijk’ is het antwoord. De Belgische cultuur in het buitenland is altijd een mooie zet en in deze reportage gaan we over de grens naar Ierland waar Frederic sinds oktober 2018 een frituurconcept op poten heeft gezet en daar nog geen seconde spijt van heeft gehad.

Belg in Ierland

We vroegen hoe hij in Ierland was terecht gekomen en net zoals heel wat andere Belgen die door studies of door het werk naar het buitenland trekken, was dat ook bij Frederic het geval.

Het was eigenlijk niet zijn bedoeling om voor lange tijd in Ierland te blijven. In 2001 kwam hij er om een jaartje te wonen en werken, gewoon om ervaring op te doen in het buitenland. Ondertussen is dat jaartje 18 jaar geworden want vrij snel verloor Frederic zijn hart aan het land en aan diens inwoners.

Meer nog, hij vond er zijn levensgezel Grainne Carolan, huwde met haar en vervolledigde het gezin ondertussen met twee kinderen Aedan (7) en Saoirse (6).

Grainne is liefhebber van frieten en telkens het gezin België aandoet is een bezoek aan een frituur een programmapunt. Toch was zij vooral sceptisch over Frederic’s plannen om de Belgische frieten te introduceren in Ierland. Het is altijd de vraag of een buitenlands product echt zal aanslaan en uiteraard ontbrak het Frederic ook aan ervaring om ‘friturist’ te worden. Zijn enige horeca-ervaring was het werken bij een Belgische traiteur, eind jaren ’90, dus het sceptisme van zijn echtgenote kon hij best begrijpen.

Toen ze echter zag hoeveel werk hij maakte van de voorbereiding, in het onderzoeken van de markt, begon ze er wel in te geloven en is ze een enorme steun geweest. Ook in tijden dat deze verandering een grote impact op het ganse gezin kreeg.

De kinderen vinden het gewoon geweldig dat hun papa frieten verkoopt in Ierland.

Tot 2015 werkte Frederic in de wereld van Services en Technologie. Hij startte als helpdeskmedewerker voor Xerox en kon zich opwerken tot Manager Technical Services bij PayPal. Door herstructureringen kwam er verandering in het toekomstbeeld en een periode van nadenken. Het was ook het moment om wat meer tijd door te brengen met het gezin en op die manier groeide het idee om zelf een zaak op te richten en dat is Ambiorikx geworden: een frituur met echte authentieke Belgische frieten met passende sauzen en snacks.

Het moet niet gezegd dat een eigen zaak starten een risico inhoudt en wat met een zaak waar je toch een beetje ingaat tegen een serieuze concurrent: ‘chips’. Misschien toch een beetje gekkenwerk? Maar Frederic geloofde in het doel en ging er volop voor.

In 2018 ging hij stage lopen bij Serge in frituur ‘Pomm’z’ in Kortessem en met de kennis die hij daar kon opdoen is hij uiteindelijk in Ierland kunnen beginnen. Ook de contacten via een facebookgroep van frituristen  waaronder Eric Duhammel van ‘Fritkot bij Bompa’ in Brussel en nog veel anderen, hielpen bij het opzet.

De zoektocht naar locaties leidde al vrij snel naar de wetenschap dat het bijna niet haalbaar is in het extreem dure Dublin een pand te huren voor de frituur en daarom begon de optie om de frituur uit te baten vanuit een mobiele unit vorm te krijgen.

Om zijn droom te verwezenlijken is het in de toekomst wel nodig om na verloop van tijd een vaste uitbating erbij te doen. De mobiele frituur zal wellicht blijven bestaan, en is gewoon te mooi om te laten varen. Een combinatie van de twee zou ideaal zijn, maar dat is toekomstmuziek.

Ieren en frieten

Een andere belangrijke vraag is uiteraard: ‘Hoe staan de Ieren t.o.v. frieten en frituren?’ Blijkbaar hebben de Ieren een eigen vorm van frituren, de zogenaamde ‘chippers’ waar chips (frieten) en hamburgers worden verkocht en uiteraard zijn ook hier de ‘Fish and Chips’ gekend.
Hun zogenaamde ‘chips’ zijn niet te vergelijken met de frieten die wij kennen in België. Ze zien er misschien een beetje hetzelfde uit maar in feite gaat het om twee totaal verschillende producten. Soms kan je zin hebben in ‘chips’ en soms in ‘frieten’. Zelf is Frederic niet zo’n fan van chips met zout en azijn, maar dat heeft wellicht veel te maken met het Belgisch bloed dat door zijn aderen stroomt.

Voor Frederic is het altijd belangrijk geweest voldoende onderscheid te brengen tussen chips en frieten.

Het belangrijkste verschil is het ‘verse Bintje’ en dat is een variant van de aardappel waar de Ieren heel geïnteresseerd in zijn. De feedback is alvast zeer positief.

Een opening met veel tamtam?

Op Facebook startte Frederic een pagina voor de zaak en deelde die met een aantal mensen, vooral Ieren die de pagina op hun beurt ook weer deelden met vrienden en kennissen.

De combinatie met de eigen website heeft een positieve invloed gehad op de lancering van het concept.

In 2018 werd contact opgenomen met de Belgische ambassade in Dublin met als doel na te gaan hoeveel Belgen er wonen in Ierland. Een sluitend antwoord kon men niet geven maar de ambassade was wel geïnteresseerd in het concept van Frederic en vroegen op hun beurt of hij een aantal evenementen kon verzorgen voor de Belgische Nationale Feestdag en de wereldbeker voetbal. Jammergenoeg was de zaak nog niet af tegen die tijd, Ambiorikx ging pas van start eind oktober 2018 . Maar het nieuws had zich alvast goed verspreid bij de Belgen die in Ierland woonden die uiteraard in hun nopjes waren met de komst van een authentieke Belgische frituur.

Alle producten worden immers van België ingevoerd, vooral via Horeca Van Zon en Remo-Frit (voor de verse bintjes). Uiteraard betekent dat een grote kost en is dat ook de reden dat de prijzen van de producten in Ierland wat hoger liggen dan de gangbare prijs voor een frietje en een snack in België. Maar, door het feit dat dit product wordt aanzien als ‘premium’, kan de prijs wel voor een aantal Ieren. Anderen vinden het dan weer wat veel geld voor ‘Just a bag of chips’.

Al bij al vallen de reacties heel goed mee. Beter dan Frederic had durven hopen bij het opzetten van de zaak. Ondertussen is hij al wat maanden bezig en komen klanten terug voor een vervolg. Dat is enorm tof en motiverend. De meeste klanten zijn toevallige passanten en daarnaast ook heel wat Belgen en Nederlanders die de zaak via Facebook vinden en speciaal omrijden voor een Belgische frietje. Op dergelijke momenten is het een leuk gevoel om die mensen gelukkig te zien.

Toekomst?

De mooiste verwezenlijking zal zijn dat de Ieren volop kennis maken met de andere aspecten van het Belgisch ‘Bon Vivant leven’. België heeft zoveel meer te bieden dan frieten alleen maar de friet zal wel altijd een belangrijk kenmerk blijven van België en Ambiorikx moet dus synoniem zijn van topkwaliteit en 100% België.

Voor wie eens de trip naar Ierland wil maken is er dus goed nieuws. De Belgische frietjes zijn er te vinden en superlekker. Zo ben je ook een beetje thuis in het buitenland.

Wij vinden het alvast fantastisch met Frederic een echte ambassadeur van de Belgische friet in Ierland te hebben.

Veel succes gewenst en wie weet … tot ziens.

Locaties:

Donderdag: Merrion Square – 11:30 tot 14:30
Zaterdag: Red Stables, St Anne’s, Clontarf – 10:00 tot 16:00 (17:00 in de zomer)
Zondag: Herbert Park – 11:00 tot 16:00 (17:00 in de zomer)