Bij ons Els: Van Foodtruck naar Frituur

Stel je voor: een plek waar de geur van heerlijke gerechten je begroet en elke hap een glimlach op je gezicht tovert. Dat is wat je kunt verwachten bij 'Bij ons Els', de nieuwe frituur van Els Wauters In Roosdaal. Hier gaat lekker eten hand in hand met gezelligheid, en Els nodigt je uit om de smaakvolle wereld van haar frituur te ontdekken. Dus, kom binnen, neem plaats en laat je verrassen door de unieke sfeer en smaken van 'Bij ons Els'.

Els’ verhaal

Els begon haar professionele carrière bij de overheid, op het ministerie van financiën. Ze heeft altijd al een neus voor zaken doen gehad. Als hobby deed ze toen Tupperware party’s, maar dat is enkele jaren later uitgegroeid tot een job als distributeur bij Tupperware in Zaventem. “Daar heb ik heel veel opleidingen gekregen en gegeven als verkoper”, vertelt ze. Die skills kan ze nu in de frituur wel gebruiken. Daarnaast heeft ze altijd al een passie gehad voor lekker en vers eten. “Ik kook al 30 jaar elke dag vers voor mijn gezin en speelde op vele feestjes bij mijn vrienden cateraar.” Doe daar ook nog eens vijftien jaar van culinaire hapjes voor haar gastvrouwen en klanten op de Tupperware-party’s bij, en je bekomt haar spiksplinternieuwe zaak ‘Bij ons Els’.

Foodtruck

Nog maar eens een totale carrièreswitch dus. Die begon eigenlijk in haar eigen foodtruck tijdens de coronaperiode. De beslissing om met een foodtruck te starten in tijden van onzekerheid getuigt van durf en bewijst ook dat ze niet stil kan zitten. Het ging aanvankelijk moeilijk omdat er amper evenementen door mochten gaan. “Toen zijn we op vaste staanplaatsen gaan staan om toch maar iets van inkomsten te hebben.” Enkele maanden later keerde het tij en mocht ze ook weer evenementen doen, zoals de Eroticabeurzen in Gent en Antwerpen. Ook tijdens de matchen van de nationale zaalvoetbalploeg, die vlakbij de huidige frituur speelt, was Els altijd te vinden met haar foodtruck. Die klanten vinden nu ook de weg naar de zaak. “Ik heb zeker klanten overgehouden aan de foodtruck, die nu naar de frituur komen”, vertelt ze met een glimlach. Momenteel combineert ze de foodtruck nog steeds met de frituur en dat loopt vooralsnog heel goed.

Roosdaal

Heel veel mensen in Roosdaal kennen ‘ons Els’. “De frituur is nu twee maanden oud en ik moet het hebben van mijn naamsbekendheid in Roosdaal”. Maar er zijn nog veel mensen die niet weten dat de frituur er is denkt ze. Daarnaast is het voor Els een plezier om dagelijks onder de mensen te komen. “Elke dag komen er mensen binnen die ik in twintig jaar niet gezien heb. Ze hebben gehoord of op Facebook gelezen dat ik een frituur heb. Ze komen de frituur dan eens uitproberen, maar of ze terugkomen weet ik niet (lacht).”

De Wereld Els burgers

Om zich te onderscheiden van de rest in Roosdaal heft ze de ‘Wereld Els burgers’ bedacht, Angus beef burgers, met een kwalitatief broodje, goede ingrediënten, vers vlees en met liefde gemaakt. Daarnaast bakt ze in plantaardige olie. Het is iets duurder, maar gezonder en lekkerder, en je kan er ook de vegetarische snacks in bakken. “Mijn leuze is om zo gezond, zo lekker en zo ecologisch mogelijk eten aan te bieden. Mijn balletjes in tomatensaus, stoverij en zelfs Griekse salade met fetakaas maak ik zelf.” Dit alles zonder bewaarmiddelen, zo gezond en ecologisch mogelijk. En om echt milieuvriendelijk te zijn heeft Els gekozen voor suikerrietbakjes om de frietjes en sauzen in te serveren. Het voordeel aan die doosjes is dat de saus apart, maar toch in hetzelfde bakje als de frietjes kan. Dat is efficiënter en ecologischer. “Het is iets duurder, maar ik zie er enkel de voordelen van in.” Achter de schermen vinden we een bakwand van Florigo, een prachtig en splinternieuw toestel. Het apparaat werd aangebracht door de firma Nys, die verantwoordelijk is voor de levering en service ervan. Kortom, zij zorgen ervoor dat alles soepel verloopt in de keuken van 'Bij ons Els'.

Inclusieve werkplek

Qua personeel kan Els onder andere rekenen op haar partner Ivo en dochter Hannah. Hannah heeft dan wel een mentale beperking, maar dat hield haar niet tegen om haar mama te willen helpen bij haar nieuwe avontuur. “Ik dacht eerst dat het niet ging gaan voor Hannah, maar ze doet het verbluffend goed. Gisteren was het een drukke avond en heeft ze uren aan een stuk goed meegedraaid in de frituur.” Je moet wel heel goed weten hoe je met haar om moet gaan. Je kan maar de dingen vragen die ze aankan en moet altijd duidelijk zeggen wat ze moet doen. Als je dat doet, de taken goed afbakent, dan doet ze het heel goed, vertelt Els trots. Maar als het echt druk is op vrijdag-en zaterdagavond kan ze niet meewerken. Ook haar vriend Wim heeft een mentale beperking en werkt in de frituur, net zoals een stagiair van een beschutte werkplaats. Ze helpen de frietjes uitladen uit de camion, balletjes draaien, enzovoort... “Die jongens zijn blij dat ze deel uitmaken van de frituur. Dat geeft mij voldoening en hen ook.”

Uitdagingen

Als totaal nieuwe frituur is het moeilijk om vaste klanten te creëren. “Ik vind het belangrijk dat er voldoende zitplaatsen zijn om de frietjes ter plekke te kunnen opeten. De beste frietjes zijn nog steeds de frietjes die vers uit het frituurvet komen.” In de zomer kan ze de mensen ook buiten ontvangen op het terras. In het algemeen is het Els haar doel om een betere service en betere kwaliteit dan de andere frituren aan te bieden. “Ik moet iets doen om klanten van andere frituren over te nemen. Ook al gun ik het hen ook natuurlijk.” Op termijn zou ze van de frituur ook een eventlocatie willen maken om feestjes in te geven op woensdagnamiddag bijvoorbeeld.

Lessen geleerd

De grootste les die ze geleerd heeft doorheen haar carrière en in de foodtruck, is om altijd kalm te blijven. De eerste keer toen ze dat moest doen in de foodtruck was op de Eroticabeurs. “De taken goed afbakenen, niet in mekaars weg lopen, en goed op elkaar ingespeeld zijn, dat is de sleutel tot succes. Voor ons is dat extra moeilijk natuurlijk, maar het lukt wonderwel.” In de kookworkshops bij Tupperware moest ze ook koken voor 100 man die op haar vingers stonden te kijken. Maar daar heeft ze, in tegenstelling tot haar partner Ivo, geen moeite mee. “Ik vind het moeilijker als mensen op mijn vingers staan kijken, ook aan de kassa staan is niks voor mij”, vertelt Ivo. Daarnaast heeft Els nog een tip voor alle frituristen: blijf prijzen vergelijken van leveranciers, maar vergeet nooit dat kwaliteit het belangrijkste is.

Of je nu een buurtbewoner, een vertegenwoordiger van het nabijgelegen industrieterrein bent, of een fervente supporter van de nationale futsalploeg, "Bij ons Els" nodigt iedereen uit om de nieuwe frituur eens te komen uittesten.

Bij ons Els
Omer De Vidtslaan 57, 1760 Roosdaal
https://bijonsels.com/frituur