Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/7/snackblad.be/httpd.www/wp-content/themes/the-core-parent/theme-includes/helpers.php on line 1413

Eerste indexatie minimale flexiloon

Op 1 juni 2016 werd het minimale flexiloon voor een eerste keer geïndexeerd (2 %). Daardoor bedraagt het flexiloon sinds 1 juni minstens 9,00 EUR per uur. Inclusief vakantiegeld betaalt u een flexijob voortaan dus minstens 9,69 EUR per uur. 

De flexijobs werden een half jaar geleden ingevoerd in de sector. Werknemers die drie kwartalen terug minstens 4/5 elders werkten, kunnen zo goedkoop bijverdienen. De werkgever betaalt niet de gewone sociale of fiscale lasten op het loon, maar wel een bevrijdende bijdrage van 25 %. De werknemer betaalt helemaal niks: wat hij ontvangt, steekt hij volledig op zak. 

Bovendien werd het loon voor een flexijob ook losgekoppeld van de barema’s in de sector. De werkgever moet enkel rekening houden met een minimumloon, ongeacht de functie die de flexijobber uitoefent.

Bij de invoering van de wet werd het minimumloon bepaald op 8,82 EUR per uur. Daarbovenop kwam het flexivakantiegeld (7,67 %) en de bevrijdende werkgeversbijdrage (25 %, zie hoger). Wel voorzag de wet dat het flexiloon de index van de consumptieprijzen zou volgen. Op 1 juni 2016 was het dus een eerste maal zover.