Frankrijk ontdekt smokkel afgewerkte frituurolie naar Nederland

PARIJS - Frankrijk heeft zes leden gearresteerd van een bende die grote hoeveelheden afgewerkte frituurolie stal, en via illegale opslagplaatsen in Frankrijk en Duitsland naar Nederland bracht voor verwerking. De criminele organisatie wordt ervan verdacht de olie aan het Franse recyclingcircuit te hebben onttrokken om het als biobrandstof in het buitenland te verkopen, aldus de politie.

De dieven sloegen onder meer hun slag bij Franse fastfoodzaken. De recherche ontdekte dat er in ruim twee maanden veertien transporten van olie waren van een depot in de buurt van Chartres naar Nederland. In totaal is er zeker 385 ton olie weggesluisd met een geschatte waarde van ruim 460.000 euro.

Afgewerkte frituurolie en frituurvet, ooit slechts afval van de horeca, is nu gewild bij de biobrandstofindustrie om er biodiesel van te maken.

De Belgische politie van haar kant onderzoekt een deel van hetzelfde netwerk als de Franse gendarmes. Onder auspiciën van Europol wordt politiële en justitiële samenwerking opgezet. Men wil dat Franse en Belgische rechercheurs elkaars dossiers kunnen voeden en tegelijkertijd juridische operaties kunnen opstarten.