Frituur den Dries

Den Dries 4

Den Dries 1Jo wist van zijn 14de dat hij een frituur wou uitbaten

Jo Van den Brande (52) uit Wolvertem is een ondernemer. Dat wist hij al heel vroeg. Jo’s vader, die bankdirecteur was, overleed zeer jong en Jo’s moeder bleef achter met drie kinderen. Maar die bleven niet bij de pakken zitten. Jo zeker niet. Op zijn veertiende wist hij al dat hij later een frituur zou uitbaten. Na zijn technische school volgde hij dan ook twee jaar horeca opleiding. Dat belette hem niet om ondertussen al te werken. Werken voor de klanten en daarbij steeds de hoogste kwaliteit nastreven, dat staat hoog in zijn vaandel. “Maar ik neem ook tijd voor ontspanning en … ik doe aan sport. Ik loop wekelijks gemiddeld 50 tot 60 km”.

“Een alleenstaande moeder met drie kinderen hebben, dat geeft je direct een gevoel van verantwoordelijkheid,” zegt Jo. Na zijn opleiding ging hij in het plaatselijke restaurant Manke Vos werken. “Na drie maand stond ik alleen in de keuken te koken voor de klanten”. Na zijn restaurantervaring werd Jo manager van het Sportpoint in Wolvertem. Vaak deed hij er een ‘dubbele shift’, van 9 uur ’s morgens tot 2 uur ’s nachts. “Ik had voldoende met 5 tot 6 uur slaap,” zegt Jo, niet zonder trots. “Zelfs toen ik al een vaste frituur had, ging ik na het sluitingsuur werken in mijn mobiele frituur die bij één of andere fuif stond opgesteld”.

Den Dries 3Zelfstandig

Na het Sportpoint wilde Jo eindelijk zijn grote droom waarmaken: een zelfstandige frituur uitbaten. Hij leende geld bij de bank en nam een leegstaande frituur over aan de sporthal van Wolvertem. Dat was in 1986, dertig jaar geleden. Iedereen verklaarde hem gek. Ondertussen is hij al aan zijn derde frituur toe (groot, modern in bordeaux en grijstinten), is de frituur verhuisd en zeer recent kwam er nog een nieuwe friteuse, volledig op maat gemaakt naar de behoeften van Frituur Den Dries.

’s Morgens wordt al begonnen met de voorbereiding voor de middagshift: patatjes snijden, frietjes voorbakken, frigo’s aanvullen, … er is altijd wel wat te doen want om kwart na elf staan de eerste klanten op de parking al klaar. “Frieten bakken is altijd mijn grote droom geweest en ik doe het nog steeds met volle overtuiging,” zegt Jo. Zijn stiefzoon Vic draait ook al een tijdje mee in de frituur en … ook met volle goesting. “Ik herken in Vic de bevlogenheid en de werklust die ik zelf had en nog steeds heb. Hij werkt met plezier en doet zijn werk goed, zoals het hoort”. De grote troeven van Frituur Den Dries: kwaliteit, hygiëne, snelheid van bediening en vriendelijkheid.

Den Dries 4Kwaliteit voorop

Op de eerste plaats streeft Jo naar de hoogst mogelijke kwalitieit. “Ik proef elke shift de eerste frietjes op hun smaak en kwaliteit. Een paar graden geven vaak een verschil in kwaliteit. Ook de satés  worden geregeld geproefd om de kwaliteit en de malsheid van het vlees te controleren. Onze klanten zijn kwaliteit gewend en ze hebben daar uiteraard het volste recht op”. Zo zocht Jo naar een manier om het hele jaar door een constante kwaliteit van frietjes te kunnen afleveren. Zoals iedereen weet is er een korte periode waarin de kwaliteit van de bewaarde aardappelen naar beneden gaat. Op een bepaalde moment voerden wij zelfs aardappelen uit Egypte in om onze klanten de beste frietjes te garanderen”.

Snelle bediening

Vooral op vrijdag staan de klanten vaak rijen dik aan te schuiven. “Veel mensen hebben hun vaste ‘frietdag’ en we kunnen er onze klok bijna gelijk op zetten dat deze of gene klant zijn frietjes komt bestellen”. In Frituur Den Dries is alles zo georganiseerd dat de klanten zo snel mogelijk bediend worden. Niet alleen de klanten die hun frietjes mee naar huis nemen maar ook zij die in de frituur zelf willen eten. Den Dries biedt 32 zitplaatsen aan om het ook deze klanten naar hun zin te maken. “Wij zijn de vaste frituur voor zowat 75% van onze klanten. Voor vele anderen zijn wij de tweede frituur, dat wil zeggen: ze komen naar Wolvertem als hun lokale frituur dicht is. Wij hebben nog heel wat klanten die al dertig jaar geregeld langs komen en soms is het hier een gezellige reünie van mensen die mekaar al jaren kennen via onze frietjes”. Trots zegt Jo dat heel wat van zijn trouwe klanten echte vrienden zijn geworden. En met een beetje geluk sta je met Eddy Merckx, Kris Wauters (Clouseau) of Michel Verschueren (RSC Anderlecht) aan te schuiven om een lekker frietje te steken.

Vriendelijkheid

Iedereen is welkom in Frituur Den Dries en eigenlijk heeft Jo zelden of nooit te klagen over het gedrag van zijn klanten. “Als je mensen vriendelijk behandeld, zijn ze zelf ook vriendelijk,” zegt Jo die kordaat de hand houdt aan wat er in zijn frituur gebeurt. Wie het te bont maakt – al gebeurt dat slechts zelden – wordt onverbiddelijk de deur gewezen. “In het belang van de andere klanten die ook het recht hebben om in alle rust te bestellen en te eten”. Of hij soms ook rare bestellingen krijgt, wilden we graag weten. “Och, wat is raar? Ik kreeg ooit eens een man over de vloer die niet kon kiezen tussen vol-au-vent of balletjes in tomatensaus. Hij vroeg mij dan een groot pak friet met vol-au-vent onderaan en balletjes bovenaan. De man heeft alles met veel smaak naar binnen gewerkt. En dan was er ook een Amerikaan die hier een tijdje gewoond heeft. Hij kwam geregeld twee tot drie jumbo pakken frietjes eten zonder snack of zonder saus. Enkel frietjes”.

Ruime keuze

“De curryworst is een blijver, een klassieker zeg maar. De curryworst speciaal is zelfs in opmars. Bij de sauzen is mayonaise ook zo’n klassieker, pickles zijn lang niet meer zo populair als vroeger en bij de ‘nieuwe’ sauzen is Joppiesaus het populairst”. De tijd van een frituur met enkel pickles en mayonaise is ondertussen reeds lang voorbij. In Den Dries kan je kiezen uit zo’n 45 verschillende snacks, meer dan 20 koude en 4 warme sauzen. Er zijn ook 9 verschillende burgers, 4 pittabereidingen en warme schotels als stoofvlees, vol-au-vent, balletjes in tomatensaus, kip curry en goulash . Wie dan nog zijn gading niet vindt kan kiezen voor spaghetti of een dagschotel. Om door te spoelen zijn er 15 verschillende drankjes. “Bij de dranken moet het klassieke pintje bier het stilaan afleggen tegen de frisdranken,” zegt Jo, “zeker bij de jongeren”.

Eigen leven?

Heb jij nog wel tijd om te leven, wilden we graag van Jo weten. “Weet je, ik werk eigenlijk heel graag maar neem toch af en toe wat vrije tijd. Als ik er zelf niet ben kan ik 100% op mijn medewerkers rekenen. Het is een goed draaiende ploeg die de klanten op hun wensen bedient. Zelf doe ik wat aan sport. Ik eet heel graag maar let toch op mijn gewicht. Een kilootje dat er bij komt moet er nadien ook wel af”. Alsof Jo nog niet genoeg om handen heeft, zit hij ook al een hele tijd in de gemeenteraad van Meise. In 2006 stond hij voor het eerst op de lijst van Open VLD. Sindsdien maakt hij deel uit van de gemeenteraad.

Tijd om het gesprek af te ronden want de klok nadert 11 uur 45 en dan gaan de rolluiken op voor de middagshift. Die duurt tot 13 uur 15. En ’s avonds gaat de frituur open van 17 tot 23 uur. In het weekend is er enkel een avondshift. Heel die tijd is de klant koning. Ook Nicole Thielemans die elke vrijdagavond rond 19 uur komt aanschuiven voor een pakje friet. “Niet alleen voor de frietjes maar ook voor de gezelligheid,” geeft ze grif toe.

Frituur Den Dries, Driesstraat 101,1860 Wolvertem, www.frituurdendries.be