Frituur ’t Spieken

DSC_0211

Lebbeke

Een vleugje geschiedenis

Ik was benieuwd naar de naam, dacht dat het te maken had met een brochettestokje of zo maar dat was het blijkbaar niet.
Aanvankelijk was het zelfs niet de bedoeling om ’ t Spieken als naam te kiezen maar het was een buurtbewoonster die zich de naam van de vroegere café herinnerde en dat was een soort van signaal om niet aan de naam te tornen maar hem te koesteren. ’t Spieken ligt op een soort van ‘spie’ en de naam is ook daarvan afkomstig.

Bovendien werd café ’t Spieken uitgebaat door de grootmoeder van Danny, wat het toch ook bijzonder nostalgisch maakt.

Wat in de volksmond gekend is, dat verander je beter niet. Het logo is, dankzij het verwerken van het bestek erin, heel passend voor een horecagelegenheid geworden.

Nog een pluspunt van het feit dat er ooit café werd uitgebaat is het feit dat het nog steeds als handelspand te boek stond. Dat geeft voordelen als het om het aanvragen van vergunningen gaat.

Bezige bijtjes

Nathalie en Danny zijn bezige bijtjes. Met deze frituur zijn ze niet aan hun eerste avontuur begonnen want ze hebben al sinds 8 jaar een succesvolle weekendfrituur (De Smulhoek) in het nabij gelegen Opstal.

Beiden hebben of hadden daarnaast nog een andere job. Danny heeft een bedrijf dat automaten verdeelt zoals drank- en broodautomaten. De bovenverdieping van ’t Spieken, gebruikte hij jarenlang als bureauruimte. Ook Nathalie heeft het werk in de weekendfrituur jaren gecombineerd met haar job als directiesecretaresse bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Het is pas nu, door de opening van frituur ’t Spieken, dat ze die job wat ‘on hold’ heeft gezet om zich volop te richten op het uitbouwen van een succesvolle frituur.

De weekendfrituur bestaat momenteel 8 jaar, het huurcontract loopt 9 jaar maar als huurder bestaat er altijd onzekerheid over de verlenging van een contract, is er altijd de vraag: “Kunnen we daar blijven of niet?”

’t Spieken is een pand dat zich uitstekend leent voor de uitbouw van een frituur en de tijd was meer dan rijp om er werk van te maken. Bovendien is dit een eigendom van Nathalie en Danny en waarom zouden ze, met hun ervaring in de frituursector, geen stapje verder gaan?

Ze kregen de gelegenheid om uit een faillissement een friteuse te kopen maar uiteindelijk was dat geen goede deal want twee van de drie potten bleken kapot en dus beslisten ze maar om meteen goed te investeren in ’t Spieken en niet te gaan voor risicomateriaal.

Het was aanvankelijk niet de bedoeling om zoveel te investeren – als je ’t Spieken binnenstapt dan zie je dat kosten noch moeite zijn gespaard om hier een pareltje neer te zetten – maar uiteindelijk is het koppel wel heel tevreden met het bereikte resultaat. En terecht!!

De opstelling is speciaal. De friteuse werd tegen een zijwand geïnstalleerd. Je ziet dat niet zoveel in de praktijk maar mij leek het een ideale opstelling voor een optimaal klantencontact. Blijkbaar was deze opstelling de enige mogelijke. Het voordeel is inderdaad dat je makkelijk contact houdt met de klant maar het nadeel is dat het gebakken vlees een te lange weg moet afleggen maar daar wordt wellicht nog een oplossing voor gevonden.

Momenteel is het de bedoeling dat de twee frituren blijven bestaan. Wat dat betekent naar werkinvulling is ingrijpend. Voor Nathalie betekent het in elk geval een tijd van ‘verlof zonder wedde’ om volop te gaan voor de uitbouw van deze frituur. Zij neemt sinds 9 januari frituur ’t Spieken voor haar rekening. Het sociaal contact met de klant is iets wat haar enorm ligt en dat is een aspect dat minder aan bod kwam in haar job als directiesecretaresse, hoewel ze ook dat soort werk met veel passie en 13 jaar lang heeft gedaan. Danny blijft werkzaam in zijn bedrijf van automaten en werkt in de weekendfrituur.

Uiteraard kunnen ze dit werk niet alleen en gelukkig kunnen beide frituren rekenen op een vast team van studenten en flexiwerkers die zich op hun beurt al heel lang inzetten voor Danny en Nathalie. Omdat het werken in de weekendfrituur niet te vergelijken is met het werken in ’t Spieken, is er een apart team voor de beide frituren. De aanpak is anders maar ook het aanbod. Dan is het beter dat je met aparte teams aan de slag gaat en dat werkt uitstekend!

Wat wel wennen is, is het feit dat Danny en Nathalie altijd samen hebben gewerkt in de weekendfrituur en dat dat nu niet meer zo is. Op zondag is frituur ’t Spieken gesloten maar is de weekendfrituur wel open. Dat betekent dat Danny wel werkt maar Nathalie niet. ‘Maandag’ is de dag geworden voor het koppel om samen iets te doen. De andere dagen staan in het teken van het werk. Bezige bijtjes, dus!

Extra troeven

De frituur is goedgelegen. Dat is alvast een belangrijke troef. In de straat is er niet zoveel plaats om te parkeren maar de privéparking is uiteraard een groot pluspunt. Gelukkig dat ze dat stukje grond nooit hebben verkocht, momenteel komt het prima van pas. Er kunnen zo’n 10 tot 12 auto’s staan.

Het assortiment is uiteraard anders dan in de weekendfrituur en dat maakt dat het voor de flexi’s moeilijker aan te passen is. Daarom was het noodzakelijk om een flexi-team per frituur samen te stellen.

Een mooie, opvallende inrichting

Voor deze frituur ging de keuze naar een zwarte look met houtaccenten. Het geheel is ‘modern’ te noemen. Om het zwart wat te doorbreken, werd een kleine accentmuur in okergeel voorzien wat een geslaagd effect geeft en ook de stoelzittingen zijn in oker wat de ruimte met warmte vult.

Nathalie wou een warm interieur en dat is zeker en vast geslaagd. Daarnaast wou ze ook een absolute blikvanger en dat is een opvallende  klok geworden. De klanten vinden die geweldig.’ s Avonds is het effect heel mooi. De klok kan worden verlicht en dat geeft een extra huiselijk effect. Tijdens de werken dacht Nathalie dat de frituur wat te donker zou zijn, maar dat is zeker niet het geval. Ondanks de zwarte wanden is het hier zeer licht dankzij de vele ramen en uitgekiende verlichting.

Het meubilair ziet er robuust uit en er werd gekozen voor goed onderhoudbaar materiaal. Binnen zijn ongeveer 20 zitplaatsen maar in de lente en zomer zullen nog eens wat klanten kunnen genieten van hun maaltijd op het terras bij de frituur. (graag nog een foto sturen hiervan)
De klanten komen aan één kant de zaak binnen en gaan langs een andere kant weer naar buiten. Bij de uitgang zijn de prima geïntegreerde vuilbakken te vinden waar klanten het afval zelf kunnen sorteren.

Als ingang werd gekozen voor de deur langs de parking. Op die manier komen klanten meteen in het bestelgedeelte terecht en kunnen ze ofwel wachten op hun bestelling ofwel plaats nemen in het zitgedeelte.

De kinderen zijn het krijgen van een jetonneke  voor de speelgoedautomaat al heel gewoon. Dat is trouwens een echte aantrekkingpool voor het kind naar deze frituur. De slimme automaat laat de kinderen een aantal keren grijpen en weet dan naar wat de voorkeur van het kind uitgaat zodat het met grote en tevreden ogen kijkt wanneer de grijpers het cadeautje naar keuze naar boven haalt.

De details maken het leuke interieur af. Leuke servethouders en peper- en zoutvaatjes hoeven niet veel te kosten maar geven net dat extraatje aan het interieur en aan het uitnodigende van de tafels.

De tafelbladen zijn uit een speciaal soort hout gemaakt, een houtsoort dat zich nog wat moet zetten. Geen enkel blad is gelijk en dat maakt het net bijzonder.

Zowel voor de klant als voor Nathalie en personeel zijn TV-schermen voorzien. Het is leuk af en toe wat van de actualiteit mee te pikken, het is ook goed voor het sociaal contact om mee te zijn met wat leeft in eigen land en de rest wereld. Zo’n schermen helpen daarbij.

Nóg meer schermen zijn voorzien boven het tooggedeelte om het aanbod van de zaak voor te stellen. Heel mooi gedaan, volledig in de sfeer van de zaak gemaakt door een vriend van het koppel.
Het houtaccent komt ook terug in de plateautjes die gebruikt worden voor de maaltijden van de klant en in de borden voor de Burgers. Extra leuk en passend.

Professioneel materiaal

De gekozen friteuse is er één met liftsysteem, superhandig en ultrasnel. Die snelle bediening is onder meer mogelijk door de keuze voor de Oranda HR-friteuse van de Kuiper via Horecamateriaal De Meester. De eigenaars zijn heel tevreden over deze bakwand die aan al hun eisen voldoet.”

Voor de keuze van de apparatuur kregen ze hier wat begeleiding van Raf Voet, een gekende naam in de frituurwereld. De friteuse past ook mooi in het geheel en een groot voordeel is de aanwezige bakplaat. De keuken is mooi en praktisch ingericht en is een absolute meerwaarde voor de zaak.

Mooi aanbod frietjes, snacks en specialiteiten

Naast het gewone frituuraanbod van frietjes en snacks worden in frituur ’t Spieken ook nog wat specialiteiten van het huis en de streek aangeboden.

 

Wat zeer gekend is hier zijn de paardenworsten in bruine saus, bereid met een Leffe, mosterd en een boterham en een gerecht om duimen en vingers van af te likken. Ook de slaatjes worden met veel zorg bereid en heel stijlvol gepresenteerd op zwarte borden. Zoals het in veel frituren het geval is, zijn ook hier de burgers een hit. Zeker de vers bereide burgers die op de handige bakplaat worden gebakken. Momenteel zijn er vier verschillende burgers maar die kaart kan in de toekomst zeker uitgebreid worden. Er is gewoon een markt voor en die bakplaat is excellent om een goede kwaliteit af te leveren. De klanten appreciëren dat enorm.

Voor de start van de frituur organiseerden ze hier een try-out voor vrienden en familie; een geluk want toen werd duidelijk dat de deuren vacuüm werden getrokken door de kracht van de dampkap. De oplossing was twee gaten boren om de lucht af te voeren zodat de deuren weer makkelijker open kunnen.

Tijdens de try-out konden de aanwezigen proeven van die beefburgers, van de frieten en van wat andere specialiteiten zoals de paardenworst en Beefburger ’t Spieken en konden daarna hun opmerkingen geven.

Voor de kleinste klantjes is er de ‘Smile Box’ waarvan de inhoud naar keuze samen te stellen is en waar steevast unieke cadeautjes en een leuke beker deel van uitmaakt.

Ondertussen is ’t Spieken al een tijdje open en het klantenbestand begint vorm te krijgen. Voordeel van Nathalie is dat ze een zeer goed geheugen heeft als het gaat over wat de klant wil. Eén van de nieuwe klanten had laten vallen dat hij zijn frietjes liever wat harder gebakken kreeg en toen hij na een tijdje opnieuw in de zaak kwam zei Nathalie: ‘Voor u mogen de frietjes wat harder gebakken worden, hé?” Daarmee maak je meteen een opening naar de klant toe, die kleinigheden worden zeer gewaardeerd.

Frituur ’t Spieken zal ongetwijfeld een succesvolle frituur worden en blijven. Daar staan het enthousiasme van Nathalie en haar team zeker garant voor.

Op het moment van de reportage stond het terras nog niet uit maar Nathalie kon ons toch nog een foto doorsturen van de plaats die in de zomer ongetwijfeld veel klanten gelukkig zal maken.

U wilt de frituur ook eens bezoeken. Dat kan!