Happy Taste te Deerlijk

DSC_0237

Joke Delmotte startte twee jaar geleden haar frituur ‘Happy Taste’ in Deerlijk op. Van een carrièreswitch gesproken! Na een 20-jarige inzet in de zorgsector als verpleegster, waaronder 10 jaar zelfstandige thuisverpleging en palliatieve zorg, besloot Joke het roer volledig om te gooien en zich op de frituursector te storten.
Onder het motto ‘Als je iets doet, doe het dan meteen goed’ ging dat gepaard met een grondige voorbereiding tot de uiteindelijke startdag.
DSC_0237
Zo was de zoektocht naar een locatie al geen onbezonnen aspect. Een nieuwe frituur moet je niet gaan inplanten op een plaats waar al verschillende andere zaken klanten proberen te trekken. In de Stationsstraat in Deerlijk was een frituur gesloten en die straat leek dan ook de ideale plaats om iets uit te bouwen. Dicht bij industrie, een goede doorgangsweg, voldoende parking in de buurt …, aspecten die je niet over het hoofd mag zien als je de marktstudie naar een goede locatie voert.
Een oud pand stond te koop. Voordeel was de zijtuin waarin de ideale uitbouw voor de ruime, luchtige zaak met parkeermogelijkheid, mogelijk was.
Het oorspronkelijke pand werd met 170 m² uitgebreid en een deel van het bestaande pand, de garage meer bepaald, werd ingenomen voor de inrichting van de frituur.

Eigen ideeën

DSC_0256

Happy Taste is de zelfgekozen naam van deze frituur. Een mooie naam voor een frituur. Het idee erachter is dat ‘frietjes en snacks’ mensen ‘happy’ maakt. Happy mensen met een goede ‘taste’ zijn hier dus zeer welkom .
De inrichting van Happy Taste is volledig van de hand van Joke. Uiteraard kwam er een architect aan de bouwwerken te pas maar diens ideeën werden altijd vakkundig weerlegd door Joke die, mocht ze geen passie hebben gevoeld voor het leven als verpleegster, wellicht haar passie voor inrichting en decoratie, vorm had gegeven. Dat zie je meteen als je de zaak binnenstapt. De inrichting is met kennis van zaken gedaan met aandacht voor alle mogelijke details.
Haar verleden als zorgkundige heeft ervoor gezorgd dat deze frituur voor ‘iedereen’ toegankelijk is. Joke weet als geen ander wat sommige mensen nodig hebben en ze weet dat bijvoorbeeld rolstoelgebruikers niet overal binnen kunnen, naar het toilet kunnen, … en zich dus genoodzaakt zien mijlenver te rijden om een frituur te vinden waar dat wel kan. Aan die mensen is ook gedacht. De frituur is perfect toegankelijk voor iedereen en ook de toiletten zijn 100% aangepast, een aspect dat door een aantal klanten sterk wordt toegejuicht. Die maken maar wat graag een ommetje om te kunnen genieten van een frietje of ander lekkers.
Joke houdt van een strakke inrichting. Dat is, bij het binnenkomen van Happy Taste, meteen duidelijk. De wanden bestaan vooral uit glas. Dat maakt dat de zaak baadt in licht. Alle ramen worden met één druk op de knop verduisterd met witte screens maar elk raam kan ook afzonderlijk worden bediend. Voor het overige bestaan de kleuren vooral uit wit en zwart en geven de houtaccenten de warme toets: tijdloos en vlekkeloos net. Als vloer werd gekozen voor glanzend beton binnen en buiten hetzelfde maar dan in grote tegeluitvoering en niet-glanzend. Perfect te onderhouden, net zoals de wanden, het gekozen moderne meubilair en de moderne toonbank. Het meubilair is van stevige kwaliteit. Er werd gekozen voor individuele tafeltjes die makkelijk kunnen worden samen geplaatst voor een groep klanten of een gezin.
Het terras en de aanplanting zijn eveneens met veel zorg en oog voor detail afgewerkt. Het is er ongetwijfeld heerlijke toeven. Zowel binnen als buiten zijn 40 zitplaatsen ter beschikking.
Achteraan het terras is een soort van eiland voorzien waar een groep ongetwijfeld graag gebruik van maakt om wat intiemer te genieten van de maaltijd. Leuk bedacht.
Als decoratief element wordt gekozen voor een opvallend bloemstuk van een in de buurt gelegen bloemenzaak. Ook dit element wordt met oog voor detail voorzien en is opvallend voor de klanten.
DSC_0228

Niet zonder opleiding

Een frituur starten zonder degelijke opleiding is gekkenwerk. Joke startte goed voorbereid aan haar nieuwe project en merkte nagenoeg meteen dat dat geen overbodige luxe was. Het was vanaf dag één raak.
Eerst volgde ze de frituristenopleiding van Syntra en daarna ging ze een aantal weken kosteloos meedraaien in een frituur met een gelijkaardige friteuse als degene die zij op het oog had: een Perfecta Hoogrendementsfriteuse met liftsysteem. Een superhandig apparaat maar je kan er toch best wat voorbereidend werk mee hebben verricht.
Joke is dan ook bijzonder dankbaar dat ze die kans kreeg en aan den lijve kon ondervinden wat het betekent om in spitstijd tientallen klanten in een aanvaardbaar tijdsbestek te kunnen bedienen. Momenteel is het ongeveer twee jaar geleden dat de frituur voor het eerst de deuren opende en die dag zal ze zich nog lang herinneren. Al voor de deuren openden, stond er een lange rij klanten te wachten om bediend te worden, een rij waaraan maar geen einde leek te komen. Wellicht zijn er nog frituristen die hetzelfde gevoel hebben overgehouden aan die eerste dagen in hun zaak en zich de nachten herinneren waarin ook de droom bestond uit een rij klanten die maar niet leek te minderen. Ondertussen is Joke de rij wachtenden gewoon en weten de klanten dat ze mooi op tijd worden bediend.

Professionaliteit
DSC_0262

Als je het wilt halen in deze branche dan moet je professioneel werken. Joke koos daarom voor de friteuse met liftsysteem. Eens je daar goed mee overweg kunt, kan je zoveel andere taken doen terwijl de frieten aan het voorbakken zijn. De toonbank mooi inrichten is één van die onderdelen. Een aantrekkelijke toonbank is uiteraard een must in de frituur. De toonbank in deze zaak is een pareltje.

De klant die in de frituur binnenkomt kan eerst de voorgestelde producten bekijken; de prijzen en voorstellen zien op de digitale schermen en dan de bestelling doorgeven. Klanten die ter plekke wensen te eten, krijgen een beepsysteem mee dat hen verwittigt wanneer de bestelling klaar is. Superhandig en voor de klant een extra service want die hoeft niet te staan wachten op de bestelling en zich geen zorgen maken dat de bestelling koud staat te worden.

Kwaliteit

Een andere pijler tot succes is zonder twijfel de kwaliteit van producten die je aanbiedt. Van meet af aan koos Joke voor een professionele samenwerking met een slager die de frituur van verse producten voorziet. De hamburgers zijn bijvoorbeeld een groot succes, gemaakt met vers vlees en voorzien in een meergranenbrood. Zo’n gevulde snack is voor sommige klanten voldoende als maaltijd. Het gamma ‘burgers’ is niet groot maar zeer geliefd. Veel kaders en foto’s zijn niet te zien in het interieur maar van de huisburger siert een grote foto het interieur, naast die van een pakje friet. Twee van de belangrijkste producten van Happy Taste.
Naast de burgers zijn ook de brochettes zeer in trek want ook deze worden vers geleverd, net als het heerlijke stoofvlees, de stoofvleessaus en nog andere typische frituurgerechten.
Uiteraard zijn ook de traditionele snackproducten hier te vinden. Hier kan Joke rekenen op de stipte en correcte service van snackleverancier Noyez Snacks uit Wervik.
Naast de traditionele snackproducten, de frietjes en de burgers biedt Happy Taste een aantal eerder seizoensgebonden producten aan zoals spaghetti, hutsepot en hesp/witlofrolletjes in de winter en scampi diabolique en slaatjes in de zomer. Voltreffers! Overdrijven met een te uitgebreide kaart doen ze hier zeker niet. Kwestie van steeds alles vers te kunnen geven. Een wijze beslissing.

Service
DSC_0248

In een professioneel ingerichte frituur kan je iets makkelijker een goede service voorzien maar toch moet je je telkens heel goed voorbereiden en niets aan het toeval overlaten. Zo iemand is Joke.
Elke dag dat de frituur open is, is ze al vroeg in de weer om alles in orde te krijgen. Aanvankelijk wou ze ook nog het poetswerk voor eigen rekening nemen maar dat bleek gekkenwerk te zijn. Het is onmogelijk tot een stuk in de nacht te poetsen om dan ’s morgens weer paraat te staan. Dat aspect wordt uitgeleverd aan een professionele poetsdienst die met kennis van zaken de frituur tot in de puntjes onderhoudt. Zo is het steeds aangenaam de dag te kunnen starten, een mooi gepoetste zaak waarin je je meteen op de hoofdzaak kunt richten.