Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/7/snackblad.be/httpd.www/wp-content/themes/the-core-parent/theme-includes/helpers.php on line 1413

Ik zat thuis en wilde werken, liefst in een eigen zaak

Den Broekkant 1Karolien Schürmann (28) en Kristof De Saeger (31) openden vorige maand hun eigen frituur in de Broekkantstraat in Baasrode (Dendermonde). Lang hebben ze niet moeten zoeken naar een naam voor hun nieuwe zaak: Frituur Den Broekkant. Den Broekant – de naam roept visioenen op van een schaars geklede Willeke Van Amelrooy in Teleurgang van de Waterhoek – is een wijk van Baasrode die in een wijde meander van de Schelde ligt. Tussen de Broekkant en de Schelde ligt enkel natuurgebied met grachten en plassen. Maar de wijk zelf is een warm nest voor de buurtbewoners. “Het is ongelooflijk hoe nagenoeg iedereen nog iedereen groet. Toen we aan het werk waren om onze frituur volledig te renoveren, kwamen ze spontaan een praatje slaan en vroegen of ze even naar binnen mochten loeren om de vordering van de werken gade te slaan,” zegt Karolien met zichtbaar genoegen.

Werken

Kristof (31) is een man ‘met poten aan zijn lijf’. Zijn moeder hield jarenlang het cafetaria van de sporthal van het naburige Lebbeke open. Overdag werkt Kristof als installateur (o.m. van drukkleppen), monteur en lasser. Hij is vaak aan de slag in de haven van Antwerpen. Tot voor kort had hij in Peizegem (Merchtem), waar ze nu nog wonen, een winkel met radiogestuurde auto’s, boten, vliegtuigen en drones. Als groot liefhebber van dat ‘speelgoed’ vond hij dat hij te ver moest rijden om een goede winkel te vinden. Hij opende dan maar zelf zijn RC winkel Sagishop. Die heeft hij inmiddels stop gezet omdat én een dagjob én een winkel én een frituur niet meer te combineren waren. Op 10 november van vorig jaar stelde hij zijn RC winkel te koop, de volgende dag was hij verkocht. Op 30 november kochten hij en Karolien Frituur ’t Patatje in Baasrode. Zoiets heet: er geen gras over laten groeien!

Den Broekkant 4

Ook Karolien houdt van werken. Met haar broer en zus nam ze de vleeshandel van hun ouders over. Samen runden ze Koelarient in de Broekstraat in Opwijk.  Dat was hard werken met veel stress. Drie zwangerschappen zijn misgegaan. Karolien besloot dan maar om uit Koelarient te stappen. Dat was in september 2015. Een maand of zes-zeven later werd Lars geboren. Inmiddels is hij goede maatjes met Noa, de 10-jarige dochter van Kristof uit een vorige relatie. Nadat zij uit Koelarient was gestapt, werkte Karolien niet meer. Maar daar werd ze bloednerveus van. Ze ging dan aan de slag in een warenhuis maar stond een week later weer thuis. Ze wou iets doen op zelfstandige basis. Na de geboorte van Lars werd de knoop doorgehakt: een frituur. Op 8 augustus van vorig jaar werden ze eigenaar van het pand dat ze met eigen handen en eigen middelen ombouwden: nieuwe ramen en deuren, nieuwe toiletten, nieuwe vloer, nieuwe toog, nieuwe frigo’s, … een hele investering.

Eddy Cooremans

Eens de verbouwingen afgerond moest er geleerd worden hoe je de beste frietjes bakt. Daar hadden Karolien en Kristof een prima leermeester voor: Eddy Cooremans. Hij woont ook in Peizegem en is een ‘meester frietenbakker’. Eddy was o.m. frietenbakker met dienst in het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling van Milaan in 2015. Eddy had vroeger zelf een frituur in Humbeek en kocht zijn sateetjes bij … Koelarient in Opwijk. Eddy leerde Karolien en Kristof de knepen van het vak. Er werd een paar keer proefgebakken, de familie deed dienst als voorproever en dan waren ze klaar voor de grote dag van de opening. “Ik was dood nerveus en mijn handen trilden toen ik de deur voor de eerste klanten opende. De eerste klant was een man die we regelmatig in onze RC Sagishop in Peizegem over de vloer kregen. Hij was helemaal vanuit Londerzeel naar Baasrode gekomen om onze eerste frietjes te eten. Dat was een leuke verrassing en erg aardig van die man”.

Frietchinees

In het wat afgeleefde pand dat ze beiden snel tot een moderne en propere zaak verbouwden, huisde vroeger frituur ’t Patatje. Toen de uitbater zijn zaak overliet, kwamen er een frietchinees.  Een paar maanden later stond het pand weer leeg.  “We moesten de zaak dus van nul af aan weer opbouwen”.

Ondertussen zien Karolien en Kristof hoe klanten die een paar weken geleden voor het eerst over de vloer kwamen, nu vaste bezoekers van ‘Den Broekkant’ zijn geworden. En ze kijken niet meer onbegrijpend op als iemand om ‘bollekesajuin’ (zilveruitjes) vraagt. Ook hebben ze geleerd dat men in Oost-Vlaanderen graag een lekkere paardenworst eet. Over de grens met de provincie Brabant vind je die nauwelijks in frituren. En ook de ‘mega curryworst’ van De Romeo’s is erg populair. Naast een ruime waaier aan snacks vind je in Den Broekkant ook lekkere Bicky Burgers, spaghetti en gekoelde drankjes.

Tevreden

Ondanks het vele werk – Kristof staat ’s morgens heel vroeg op en gaat ’s avonds pas na het sluiten van de frituur naar bed – zijn Karolien en Kristof best tevreden met het succes van hun frituur. “Ons zoontje is een gezonde slaper en geeft ons gelukkig ’s morgens wat rust om te bekomen van de inspanningen. Maar ik voel me perfect gelukkig met wat wij nu doen. En de appreciatie die vele klanten laten blijken steekt ons een riem onder het hart. Ik moet toegeven dat ik best wat schrik had van onze sprong in het onbekende maar Kristof is echt een durver. Ik ben meer een cijferaar en een pietje precies. Perfect is meestal nog niet goed genoeg voor mij,” zegt Karolien. Kristof is de frietenbakker met dienst, zelf zorgt ze dat de klanten alles hapklaar of netjes verpakt in handen krijgen.

Tevreden zijn ze ook met de ondersteuning van de Firma Bosteels (sauzen en snacks) die hen met veel goede raad en allerlei materiële zaken bijstond. Ook de reclame van de maand maart, waarbij je een gratis curryworst kreeg bij elke bestelling van 10 euro, was een succes. “Onze klanten eten vooral wat ze graag eten. Ze genieten van hun leven en draaien niet elke euro tweemaal om,” zegt Kristof, “en ik kan ze geen ongelijk geven. Genieten van het leven gaat voor een flink stuk door de maag. En als dat met frietjes van onze frituur is, dan vind ik dat nog leuker. Daar doen we het voor: klanten die tevreden zijn met de kwaliteit en de service die wij hen bieden. Meer moet dat niet zijn”.

Dromen?

Het blijft een klassieke vraag maar misschien eentje die bij starters als Kristof en Karolien wat voorbarig is: hebben jullie nog één of andere droom? Kristof hoeft niet lang na te denken: “Ik wil mijn job als monteur-installateur zeker nog een tijdje blijven aanhouden maar als het mogelijk is, dan kies ik toch voor een leven als friturist. Ik droom zelfs van een mobiele frituur waarmee ik naar evenementen en feesten kan trekken. Dat zou super zijn. Maar eerst toch nog even wachten en kijken hoe Den Broekkant het doet”.

“En eigenlijk hebben we nog een droom,” fluistert Karolien ons vertrouwelijk in het oor: “Wij willen graag nog een baby. Dat zal niet makkelijk te combineren zijn met een frituur maar moeilijk gaat ook. Dat hebben we al meermaals ondervonden én bewezen”. Kristof laat een flinke portie frietjes in het borrelend vet glijden en knipoogt veelbetekend. Dààr zal hij de goede raad van Eddie Cooremans niet voor nodig hebben.

Frituur Den Broekkant, Broekkantstraat 130, 9200 Baasrode