Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/7/snackblad.be/httpd.www/wp-content/themes/the-core-parent/theme-includes/helpers.php on line 1413

Route 66, snackbar met Amerikaanse nostalgie

route-66-nr-2 Geen betere locatie voor een snackbar of een frituur dan aan een station. Pendelaars komen van de trein met honger en dorst of willen nog gauw even een koffietje drinken alvorens naar hun werk te sporen. Dat is in Ternat niet anders. Wie honger heeft of een hongertje voelt opkomen kan terecht in Route 66, de lunchbar van Luc Van Holsbeeck en Patricia Van Eeckhaut. Route 66, die naam doet een belletje rinkelen. Is dat niet … ? Juist, Route 66 is de beruchte autosnelweg (highway) die dwars door de Verenigde Staten liep, 3940 km van Chicago naar Santa Monica. Luc heeft die Route 66 bezocht en werd meteen verliefd op de diners en snackbars langs het traject. Toen hij een naam zocht voor zijn lunchbar was Route 66 een voor de hand liggende keuze. Beetje bij beetje verzamelde hij de curiosa om zijn lunchbar een Amerikaanse look te geven. Een look waar hij, terecht, zeer trots op is.

 

Stationsstraat

Vijftien jaar lang huisden Luc en Patricia met hun lunchbar een paar panden verderop in de Stationsstraat. Vijf jaar geleden verhuisden ze van huisnummer 115 naar huisnummer 131, welgeteld acht panden daar vandaan. Ruimer en met meer mogelijkheden zodat Luc en Patricia de zaak aangenamer en completer konden uitrusten. Nu is er veel meer plaats om ter plekke een broodje of snack te eten of een koffietje te drinken. Vroeger was het nogal krap. En er komt veel volk over de vloer. Er is niet alleen het station met treinreizigers, er is ook heel wat werkgelegenheid in de onmiddellijke buurt. En mensen die werken krijgen honger … en dorst.

’s Morgens openen Luc en Patricia al om 7 uur de deuren. Klanten komen dan een koffietje drinken of genieten van een ontbijt. Luc en Patricia zijn dan al bezig met broodjes en snacks klaarmaken voor de bedrijven in Ternat. Op de middag komen klanten voor een snelle hap maar in de voormiddag en de namiddag tref je vaak mensen in de zaak die rustig een drankje en een hapje gebruiken maar toch vooral komen voor een gezellig babbeltje. Buiten ronken de graafmachines. Nu de werken in de straat, na anderhalf jaar, achter de rug zijn is de NMBS bezig de perrons te verhogen. Die werken zorgden wel voor hinder maar de trouwe klanten vonden de weg tussen het zand en de betonklinkers. En het einde van de werken is nu echt in zicht.

route-66-nr-1

Route 66

Hoe kom je erbij om je zaak te noemen naar een autosnelweg aan het andere eind van de wereld? Luc geeft toe dat hij al sinds zijn jeugd gefascineerd was door ‘Amerika’. Hij hield van road movies en van pop corn oldies dansen. Wat … dansen? In het Mechelse waren er een aantal zaken waar je ongegeneerd gekleed kon gaan in de kledij van de fifties en de sixties. Luc vond het super. Thuis had hij een collectie jukeboxen en zelfs de voorsteven van een echte cadillac aan de muur. Hij had ook een benzinepomp van Harley Davidson, een erg gewaardeerd collectiestuk. In één woord: Luc is zot van Amerika. Hij is er ondertussen al een keer of zes geweest. Hij maakte o.m. een rondreis doo Californië en haalde er ook de inspiratie voor de samenstelling van een aantal broodjes die hij in zijn zaak verkoopt. De ‘Buffalo Cheese’ bijvoorbeeld, een broodje dat hij in de VS zelf mocht samenstellen en dat nu in Ternat op de lijst met meer dan 80 verschillende broodjes staat.

route-66-nr-5Broodjes en snacks

“Wij vinden het leuk om samen nieuwe broodjes te bedenken,” zeggen Luc en Patricia. Ze hebben zelfs cursus gevolgd omdat met kennis van zaken te kunnen doen. Die experimenten vind je vaak terug als suggestiebroodjes. Sommige worden door de klanten opgepikt en komen dan op de ‘vaste lijst’. Ze zijn er fier op dat je bij hen broodjes vindt, die je nergens anders ziet: broodjes met roast beef bijvoorbeeld of met carpaccio. Maar je kan ook kiezen voor vier verschillende soorten confijten of voor geitekaas. Broodjes worden ter plaatse afgebakken. Naast de broodjes zijn er koeken, taartjes, crosissants, worstenbroodjes … er is echt weinig dat je in Route 66 niet vindt. Een bijzondere specialiteit van Route 66 is de rock-a-billy burger, een hamburger met kip of vlees, spek, spiegelei, kaas en groenten. Een hele hap! Naast broodjes en burgers vind je er ook spaghetti en pasta’s met verschillende sauzen. Balletjes en spaghettisaus worden zelf bereid.  Van oktober tot april is er bovendien elke dag verse soep.

Hartaanval

Dat alles kan je ter plaatse opsmikkelen, meenemen of op voorhand bestellen. Je kan bellen, faxen of mailen. Alles wat voor 10 uur is besteld wordt geleverd tussen 10.45 en 12 uur. Luc brengt het hoogstpersoonlijk op zijn plaats. Alles vers, dat is een erezaak.

Zijn jullie altijd in de horeca actief geweest, wilden we graag weten. “Neen,” zeg Luc en hij lacht, “We hadden vroeger een aquariumwinkel in de Geraardsbergsestraat in Aalst”. Luc heeft die winkel nagenoeg helemaal zelf ingericht, “en daar was werk aan”. Maar de zaken gingen goed, hij had een aantal aquaria met onderhoudscontracten en er kwam wel wat volk over de vloer in de winkel. Maar toen het centrum van de stad verkeersvrij werd gemaakt, verlegde de parkeerdruk zich naar elders en er kwamen minder en minder klanten over de vloer. Luc begon uit te kijken naar iets anders. Via een vriend kwam hij in Ternat terecht en begon hij er een broodjeszaak in de Stationsstraat. Dat draaide goed, zo goed dat Luc er – door het vele en stresserende werk – een hartaanval aan overhield. Sindsdien doet hij het wat kalmer aan en gaat hij wat filosofischer door het leven. Hij geniet zichtbaar van de herinneringen aan zijn reizen naar de Verenigde Staten en hij hoeft maar naar de muren van zijn zaak te kijken om zijn gedachten te laten wegglijden naar de immens mooie vergezichten op de Route 66. De foto’s van zijn reizen worden gekoesterd als kostbare souvenirs.

Kiezen

Maar dan komen de eerste klanten langzaam binnen gedruppeld en gaan Luc en Patricia weer aan de slag. “Een koffietje Elise? En wat mag het voor u zijn, mijnheer?” De taakverdeling gebeurt automatisch: broodje snijden, het nodige beleg aanbrengen of het gevraagde sausje smeren. “Met of zonder groentjes?” Patricia brengt het gevraagde aan de tafel en vindt, ondanks alle drukte, nog de tijd voor een vriendelijk woordje of een kwinkslag. “Welke broodjes hebt u allemaal?” vraagt een klant die de zaak voor de eerste keer betreedt. Patricia zucht onhoorbaar en wijst naar het bord met 84 verschillende broodjes en nog een hele resem snacks en versnaperingen. Dat wordt moeilijk kiezen!

Vlug nog wat foto’s maken voor de zaak helemaal vol loopt. Maar als wij ons toestel bovenhalen vlucht Patricia naar de keuken. “Ze staat niet graag op foto’s,” verklaart Luc terwijl hij een verontschuldigend gebaar maakt. De blitz gaat een paar maal en onze taak zit erop. Terwijl wij Luc nog een laatste groet toezwaaien, kijkt Patricia vanuit de keuken: “Oef, hij is weg” en ze schiet weer aan het werk. No sweat, mam!  (JV)

Lunchbar Route 66, Stationsstraat 131, Ternat, 02/582 70 40 (tel en fax), lbroute66@pandora.be

Open: maandag, donderdag en vrijdag 7-16 uur, dinsdag en woensdag 7-14 uur, zaterdag 10-14 uur.