Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/7/snackblad.be/httpd.www/wp-content/themes/the-core-parent/theme-includes/helpers.php on line 1413

Snackbar Expresswagon

Expresswagon 5Ontbijt of lunch in de Expresswagon

Toen Ingrid Verdoodt haar job als zelfstandige koerier wou ruilen voor haar eigen snackbar was het een tijd lang zoeken naar een geschikte naam. Ingrid wou niet de zoveelste snackbar zijn die ’t Snackske of ’t Krokantje heette. Uiteindelijk werd tijdens een weekendje in Duitsland beslist om de snackbar, tegenover het station, van Opwijk ‘Expresswagon’ te noemen. “Een originele naam die verwijst naar kleine restauratie op een trein. Volgens mij is een expresswagon een kleine treinwagon waarin je snacks en versnaperingen kan verkrijgen op een korte of lange reis,” lacht Ingrid. “Het woord ‘express’ past trouwens goed bij de snelle service die je in mijn snackbar kan krijgen en de ‘wagon’ verwijst natuurlijk naar het station voor de deur”.

Ingrid groeide op in een bakkerij in de Opwijkse Stationsstraat. Zij haalde een diploma in de horeca en ging als kok aan de slag in dienstverband.. Eerst in een bedrijf, later in brasseries en restaurants. Maar ze popelde om op eigen benen te staan. Ze sloeg een heel andere weg in en werd zelfstandig koerier. Van in de vroege uurtjes was zij met haar camionette op de weg om pakjes te bezorgen. Ze kwam vaak op bedrijfsterreinen en merkte dat ze steeds vaker het pad kruiste met mensen die broodjes en snacks leverden aan bedrijven. Langzaam groeide het idee om een eigen snackbar te openen. Toen ze merkte dat het hoekpand aan het station van Opwijk te huur was, twijfelde ze niet langer. Nog even overleggen met haar (toch wat sceptische) echtgenoot en de kogel was door de kerk. Dat betekende echter nog niet dat haar broodje ook al gebakken was. Het duurde nog even voor Expresswagon de deuren opende. Dat gebeurde in september 2010. “Ik begin dus aan mijn zevende jaar als zelfstandig snackbar uitbaatster,” glimlacht Ingrid.

Station

“Het was een goede gok om aan het station een snackbar te openen,” lacht Ingrid. “Vroeg opstaan was ik als koerier gewend zodat ik al om 6.30 uur de deuren van mijn zaak kan openen. Mensen komen voor ze op de trein stappen een koffietje drinken en een koek of broodje eten. Er zijn ook heel wat klanten die hun broodjes of een andere snack meenemen naar het werk. Al wat er op de kaart staan kan je hier nuttigen maar ook meenemen”. Na een tijdje kwamen er ook kranten en tijdschriften bij. “Bookshop Mia was al even op zoek naar een goed alternatief voor de kleine kiosk die met de aanleg van de pendelparking plaats moest ruimen. Nu kunnen de mensen in de warmte hun krantje of tijdschrift komen kopen. Ze moesten niet in de kou blijven staan, letterlijk én figuurlijk! Wie binnenkomt voor wat leesvoer drinkt vaak een koffietje of neemt een snack mee voor op het werk”.

Expresswagon 2In de jaren dat Ingrid haar snackbar openhield is het station van Opwijk helemaal opgeknapt. Niet alleen het station maar de hele stationsbuurt kreeg een upgrade. Met de aanleg van een nieuw traject voor de bussen van De Lijn en van een ruime pendelparking fungeert het station, meer nog dan vroeger, als draaischijf voor ruim 1.000 pendelaars per dag. “Die komen natuurlijk niet allemaal een broodje of snack  nuttigen,” lacht Ingrid. “Er komen dus niet alleen Opwijkenaren over de vloer. De treinen en bussen voeren soms meer exotische reizigers aan. Ik moet af en toe mijn Engels bovenhalen om alle klanten te kunnen bedienen. Maar er zijn ook heel wat Opwijkenaren onder de klanten die hier niet de trein of de bus nemen”. Ingrid krijgt ook heel wat vragen over de uurroosters van trein en bus. “Maar dat neem ik er met de glimlach bij,” zegt Ingrid, “ik help de mensen zoveel ik kan”.

Ruim aanbod

“Treinen hebben wel eens vertraging en dan vinden heel wat reizigers dat ze niet in de kou willen blijven staan maar de wachttijd gezelliger kunnen doorbrengen met een koffietje of versnapering”. Keuze genoeg in Expresswagon: 30 speciale broodjes naast meer dan twintig klassiekers met kaas, vlees, kip of vis. Liever warm? Geen probleem: de gegrilde beenham met huisgemaakte tartaarsaus is bijzonder lekker. Panini’s en verschillende burgers liggen in geen tijd op je bord. Dagverse soep is er vanaf oktober, een hele winter lang. Maar je kan ook kiezen voor een hartige snack (spaghetti, croques, pasta’s, worstenbroodjes of de specialiteit van het huis: balletje Expresswagon). Nog niets naar je zin gevonden? Er zijn ook tien verschillende salades die allemaal huisbereid zijn. Van een salade tomaat/mozarella tot tomaat garnaal of Serano ham. Nieuw zijn de ovengebakken frietjes met vol-au-vent. “Ik heb een zeer goede oven die me toelaat veel dingen zelf te bereiden”. Allerhande soorten brood, cake en dessertjes bereidt Ingrid zelf. Ze is en blijft een bakkersdochter. Maar ook de kip voor de kipsla of de kipschotels, zelfs de worstenbroodjes en pasta’s komen uit Ingrid’s keuken. Vroege vogels kunnen een heel ontbijt verkrijgen en er is altijd een ruime keuze in koffiekoeken. Ben je van plan om een feestje te organiseren dan maakt Ingrid voor jou lekkere verrassingsbroden, een assortiment belegde broodjes of buffetschotels klaar. Op voorhand te reserveren natuurlijk. Bedrijven kunnen ook alle broodjes en snacks op voorhand bestellen. Dat kan online via de website. Je kan het zelf afhalen of het kan ook bezorgd worden. Voor hulp in de keuken of de bezorging doet ze een beroep op jobstudenten uit de hogeschool.

En dan is er … koffie

Uiteraard kan je in Ingrid’s Expresswagon ook verschillende soorten drankjes verkrijgen. Gekoelde dranken maar ook heerlijke koffie, latte, koffie verkeerd, cappuccino, warme chocomelk of thee. “Naast een goede oven hebben we ook geïnvesteerd in een professionele koffiemachine. Eigen stoef stinkt wel maar we krijgen geregeld complimentjes van onze klanten over onze koffie!” Wie hier zijn koffietje drinkt, kan ook wat TV meepikken of een krantje lezen.

Met een helder belgeluid zwaait de deur weer open en komt een nieuwe klant binnengewaaid voor een koffie en iets hartigs. De favoriete snacks van vele klanten zijn de Expresswagon balletjes. Door Ingrid bereid volgens haar eigen geheim recept. Je kan ze nuttigen met een knapperig vers broodje of gewoon meenemen naar huis. Voor de zoete bekjes zijn er verschillende soorten snoep. Hier kom je niet met honger buiten.

Het pand

Het pand waarin Expresswagon huist heeft zo zijn eigen geschiedenis. Oorspronkelijk moet het een winkel zijn geweest, vervolgens werd het een café. Voor Ingrid er een snackbar opende was er een motorhandel gevestigd. Op een bepaald ogenblik dreigde zelfs de afbraak. In de eerste plannen voor de vernieuwing van de stationsbuurt zou het gebouw – dat uit de 19de eeuw stamt – plat gegooid worden om een ruim rond punt te kunnen aanleggen. Gelukkig is dat niet gebeurd toen de uiteindelijke plannen werden gerealiseerd. “Maar de mensen keken wat meewarig toen ik vertelde dat ik er een snackbar wou openen. Je zag ze denken dat het gebouw er toch niet lang meer zou staan”. Tegen de muur getuigt een foto van 1907 hoe ‘leeg’ de huidige Stationsstraat wel was. Dat is nu wel anders. En in de nabije toekomst komen er nog heel wat woongelegenheden bij als de gronden van een voormalige lompenfabriek worden bebouwd. “Potentiële klanten,” knipoogt Ingrid terwijl ze een paar broodjes in de oven steekt.

Expresswagon, Stationsstraat 62, 1745 Opwijk, 052/35 42 90, www.expresswagon.be