Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/7/snackblad.be/httpd.www/wp-content/themes/the-core-parent/theme-includes/helpers.php on line 1413

Van een frituuroorlog naar een Harley Davidson

Van een frituuroorlog naar een Harley Davidson

Het minste dat je van Dirk (59) en Marie Lou (54) kan zeggen is dat ze gepokt en gemazeld zijn in het vak van friturist. Vooral Marie Lou heeft nauwelijks iets anders gekend. Haar ouders hadden Frituur Mérode in de Mérodestraat in Mechelen, aan de kazerne, in het centrum van Mechelen. Ze baatten de frituur uit van 1955 tot 1969. Marie Lou, die geboren werd in 1963, bracht dus haar vroege jeugd door in de frituur. In 1970 ruilden haar ouders de frituur voor een café. Maar dat vond Marie Lou niet zo leuk. Als jong meisjes van 14-15 jaar ging ze liever werken in een frituur in de buurt. Maar de mensen voor wie ze werkten ruilden op hun beurt hun frituur voor Restaurant Onder den Toren, nog altijd in het centrum van de stad. Marie Lou werkte er in de keuken. “Maar ik voelde mij daar opgesloten, ik kookte graag maar ik zat voortdurend in de keuken zonder contact met de klanten. Dat miste ik enorm”.

Frituuroorlog

Op ’n keer ging ze ’s avonds naar huis aan de Botermarkt maar kocht zich nog een pakje frietjes in een frituur op de Grote Markt. De dame die de frituur uitbaatte zei dat het haar laatste dag was omdat de plaats van de frituur, zoals de gewoonte was in Mechelen, zou verpacht worden. Marie Lou, die ondertussen getrouwd was met Dirk (die in een fabriek van transformatoren werkte als schrijnwerker), zag haar kans schoon en besloot deel te nemen aan de verpachting om zo haar eigen frituur te kunnen beginnen. Zo geschiedde ook. Marie Lou en Dirk mochten nu een frituur uitbaten aan het Klakkenhuis (een aanbouw van het Schepenhuis die zo genoemd werd omdat er een winkel van petten en hoeden in huisde) op de Grote Markt, in de schaduw van de Sint-Rombautskathedraal. De frituur was 26 cm te groot. Maar Dirk en Marie Lou investeerden in een nieuwe frituur. Maar het mooie liedje duurde niet lang. Na goed een jaar kregen ze de onheilsboodschap dat de stad niet langer op die plaats een frituur wou gedogen omdat het afbreuk deed aan de monumenten op de Grote Markt en errond. Dirk en Marie Lou hadden een groot probleem: er waren in de stad maar 23 standplaatsen meer voor 24 frituristen. Het werd een bitse strijd waarbij de pachtprijs torenhoog opliep. Dat werd breed uitgesmeerd in ‘roddelbladen’ als Kwik en Blik.

Rumst

Dirk en Marie Lou hielden het voor bekeken en verhuisden naar Waarloos. We schrijven dan 1990. Zelf noemden ze het een ‘voorlopige oplossing’ maar wel een die 14 jaar stand hield. In Waarloos baatten zij een frituur uit aan de Grote Steenweg, in de onmiddellijke buurt van Brouwerij Maes die later zou opgaan in Brouwerij Alken-Maes. “Daar hebben we graag gewerkt,” zegt Marie Lou, “Maar toen werd de oude brouwerij afgebroken en zijn we in 2003 verhuisd naar Rumst”. Ze namen er in de Molenbergstraat een klein frituurtje over. Ze hebben het pand zowat helemaal uitgebroken en hebben er een nieuwe, moderne frituur ingericht. “We hebben alle werken grotendeels zelf uitgevoerd, o.m. met onze zonen die momenteel actief zijn als industrieel reiniger en aannemer van algemene bouwwerken. Ze vonden dat er in een frituur te hard gewerkt moest worden”. Marie Lou en Dirk werken doen momenteel een beroep op jobstudenten.

Retro en Harley Davidson

Oorspronkelijk werd de frituur ingericht in een soort ‘sixties retrostijl’. Maar een paar jaar later werd het interieur opnieuw opgefrist. Het levensgrote standbeeld van Elvis Presley en de oude coca cola automaat (die echter geen dienst meer doet) zijn gebleven. Evenals het embleem van Harley Davidson. Want dat is – naast het frituren – de gemeenschappelijke passie van Dirk en Marie Lou. Ze zijn erg verknocht aan hun motor. Onder hun beiden hebben ze drie indrukwekkende motorfietsen. Naast de ‘oude’ Softail, een 30 Jaar oud juweeltje dat blinkt van de chroom, hebben ze een Electra Glide (Dirk) en een Sportster (Marie Lou). Marie Lou en Dirk zijn zo gek van Harley Davidson dat ze zelfs hun friteuse hebben laten schilderen in de Harley Davidson kleuren zwart en oranje. Veel gekker moet dat echt niet worden. “Op onze Elvis – die een echte gitaar in zijn handen van polyester houdt – staat een bordje dat het verboden is het beeld aan te raken. Dat is vooral voor onze volwassen klanten bedoeld. Kinderen mogen dat van ons wel,” lacht Marie Lou. Sinds een tijdje is frituur ‘Dirk en Marie Lou’ op zondag gesloten. “Dat is de dag waarop we tochtje met onze Harley’s maken,” zegt Marie Lou.

Klanten

Welke klanten krijgen Dirk en Marie Lou over de vloer willen we graag weten. “Och, gewone werkende mensen. Veel gezinnen en mensen van alle leeftijden. Niet alleen uit Rumst maar ook uit buurgemeenten als Walem, Boom, Terhagen en Reet. En ook de mensen van Waarloos zijn ons niet vergeten. Ook van daar komen er geregeld mensen naar Rumst om een frietje te steken.

Kwaliteit

Dan moeten we het uiteindelijk ook over de traditionele vragen hebben. Marie Lou en Dirk zorgen voor vers bereide satés, ook kippensatés. Stoverij op grootmoeders wijze (“Ik ben al 1 jaar een trotse grootmoeder,” zegt Marie Lou), goulash en vol-au-vent worden huisbereid. “We hebben ook nog mosselen ‘in dikke saus’, zeldzaam geworden, en onze eigen tartaar. Onze klanten bestellen vaak een Bicky Burger in al zijn variaties, of een cervela. Die zijn hier echt nog populair en we hebben altijd een stapeltje in de koeltoog liggen. Er is ook spaghettisaus en een beperkte keuze aan verse broodjes. Je moet het allemaal nog aankunnen,” zegt Marie Lou terecht. Zijn er echt vreemde verzoeken? “Neen, niet echt. Alhoewel je een pak frietjes met stoverij, mosselen in het zuur en tartaar wel een ongewone combinatie mag noemen”. Die 11 mm frietjes worden trouwens in palmolie gebakken. “Tot grote tevredenheid van onze klanten,” zegt Dirk die ondertussen de klok in het oog houdt. Om 17 uur stipt gaat het rolluik omhoog en kunnen de eerste klanten naar binnen schuiven om hun bestelling te plaatsen. In de frituur zelf is plaats voor 16 personen. Voor wie zijn frietjes kraakvers ter plekke wil genieten.

Dromen

17 uur is het moment om te beginnen werken in de frituur. “Maar dan ben ik al vanaf 10 uur met de voorbereidingen bezig,” zegt Marie Lou. “Als je de klanten zelf bereide waren wil bieden dan moeten die ook vers bereid worden. Er is dus altijd wel werk aan de winkel”. Behalve op zondag. Die is immers voorbehouden voor de ritjes met de Harley Davidson. Hebben Marie Lou en Dirk nog grote dromen die ze willen realiseren? “Ach niet echt, we houden van het werk dat we doen. Onze grootste droom is misschien: de deur achter ons dicht trekken en er met de moto op uit trekken. Dat hoeft niet eens zover te zijn. Wij willen niet per sé lange reizen maken. Voor ons geldt vooral het plezier van het rijden. De vrijheid waar we enorm van genieten”. Ondertussen hebben de eerste klanten hun bestelling al geplaatst. De Harley zal nog tot zondag in de garage blijven. Maar dan … motorpak aan, helm op en … vroem. Even de frituur achter zich laten. (jpv)
Frituur Dirk en Marie Lou, Molenbergstraat 91, Rumst