Bereid je goed voor op terrasseizoen

Frituur – Koffiehuis – Pastabar T HASSELT_EC05_2

Zo maak je jouw terras klaar voor een topseizoen

Voor velen start het terrasseizoen pas bij de eerste zonnestralen. Maar voor een horecaondernemer begint het terrasseizoen al vroeger, met de voorbereiding. Is je terrasmeubilair nog in orde? Heb je voldoende personeel om de piekmomenten op te vangen? Vermijd onnodige stress wanneer het eindelijk zover is, en bereid je gewoon goed voor.

 • Benut elke vierkante meter van je terras, wissel bijvoorbeeld hoge tafels af met lagere. Zo creëer je verschillende zones, maar kan je ook wat plaats winnen.
 • Zorg voor duidelijke looproutes, zodat je personeel weinig of geen tijd verliest. Hoe sneller je het eten en drinken op tafel krijgt, hoe sneller de tafels terug vrij komen. En hoe minder dranken en/of gerechten afkoelen of opwarmen.
 • Kijk je meubilair na en voorzie schermen tegen de wind, regen, zonneschijn, ... Het weer is vaak onvoorspelbaar in België.

Met een goede voorbereiding start je vanaf dag één als een geoliede machine en bezorg je zowel jouw gasten en je team de beste ervaring en realiseer je makkelijker een mooie omzet!

Slimmer werken op je horecaterras

Ook al begin je de dag met een goede voorbereiding, op de drukste momenten kom je vaak voor allerlei onverwachte uitdagingen te staan. Probeer dus altijd zo slim mogelijk te werken:

 • Hou rekening met dal- en piekmomenten, zodat je personeel altijd weet wat ze moeten doen. Alles wat je klaarzet op een rustig moment of tijdens de mise-en-place, is meer dan welkom als je in de drukte even helemaal overdonderd raakt.
 • Voorkom te veel verschillende bestellingen per tafel door op je terras een beperkte versie van je kaart aan te bieden en je medewerkers te leren sterke suggesties te doen.
 • Werk zo digitaal mogelijk. De keuken en bar zien meteen wat er besteld is en verliezen geen tijd. Zo verminder je bovendien het risico op miscommunicatie en een digitale kaart is goedkoper om aan te passen dan een gedrukte versie.

Stel een interessant terras menu op

Denk er goed na over welke gerechten je op je terras menu aanbiedt en zorg voor een aantrekkelijk aanbod dat past bij je zaak én waarvoor je gasten dat tikkeltje meer willen betalen.

 1. Maak een beperkte selectie van gerechten en snacks, maar ga voor kwaliteit. Je gasten betalen graag wat meer voor een beetje extra luxe.
 2. Baseer je daarbij o.a. op de toppers van je “normale” menukaart.
 3. Zorg voor minisnacks en borrelplanken op je borrelkaart, die doen het altijd goed bij een lekker drankje. En zeker in een groep!
 4. Speel in op de zomer en/of op speciale momenten bij jou in de buurt.
 5. Kies dranken en snacks die minder handelingen vergen en/of een korte bereidingstijd hebben.
 6. Bied combinaties aan op je kaart, dat maakt het makkelijker om te kiezen en geeft jou meer controle.

Creëer sfeer op je terras

Bij mooi weer schieten horecaterrassen als paddestoelen uit de grond. Het is belangrijk dat je erin slaagt om op te vallen. Geef je gasten niet alleen lekker eten en drinken, maar een ervaring waar ze over (blijven) praten. Én waar ze voor terugkomen.

Ambiance en beleving beginnen bij je interieur

Een gezellig terras staat of valt met de aankleding.. Je inrichting kan nog zo trendy zijn, als de voorbijgangers dode planten en niet-afgeruimde tafels zien, lopen ze jouw zaak snel voorbij.

Sta tijdens het inrichten stil bij de sfeer die je zelf wil uitstralen en bij welk publiek je trekt. Heb je veel ouders met kleinere kinderen, voorzie een speelruimte of een springkasteel. Maak daarbij ook zoveel mogelijk gebruik van je (natuurlijke) omgeving.

De potentiële gast kan soms een duwtje in de rug gebruiken om voor jouw terras te kiezen. Als er van een afstandje naar je terras wordt gekeken, wil je de juiste snaar raken. In 2023 gaat men voor feel good: een ongedwongen sfeer, ontspanning en gezelligheid. Om dat te bereiken moet de uitstraling van je terras en je personeel op-en-top zijn. ‘What your see is what you get’!

Organiseer activiteiten op je terras

Met enkele leuke activiteiten geef je je gasten extra redenen om te (blijven) komen. Hieronder delen we een aantal populaire ideeën voor jouw terras:

 1. Speel in op grote evenementen zoals voetbal- of wielerwedstrijden. Hou daarbij wel je doelpubliek voor ogen.
 2. Je staat er niet alleen voor. Zet je samen met andere ondernemers in de buurt, en misschien kom je wel tot leuke, nieuwe samenwerkingen.
 3. Soms maakt een kleine actie een groot verschil. Vooral als je weet dat gasten andere gasten aantrekken. Verleid met een leuke actie of vroege namiddag–borrel die eerste gasten en profiteer daar de rest van de dag van.

Maak reclame voor je terras

Achter de schermen alles goed voorbereiden, helpt om van je terrasseizoen een succes te maken. Vergeet alleen niet je gasten op de hoogte te brengen van jouw plannen. Maak reclame voor jouw terras en laat je gasten weten wat ze bij jou allemaal mogen verwachten. Plaats het op je socials, zet het op de review-websites, of bedenk een unieke actie die extra opvalt.

Verleng je terrasseizoen ook wanneer het frisser wordt

Met een beetje geluk duurt de nazomer lekker lang en is het ook in september en zelfs oktober aangenaam om buiten te zitten. Laat jouw omzet niet alleen van het weer afhangen, en verleng het gebruik van je terras door dekentjes en terrasverwarmers te voorzien.Een terrasoverkapping kan de moeite waard zijn. Het is een grote investering, maar als je daarmee je terrasseizoen verlengt van vier naar acht maanden, heb je de investering vaak in twee jaar tijd al terugverdiend.