Een kwarteeuw Frituur Botermarkt: frietjes, fierheid en fietsen

Wat begon als een droom van een kok, groeide uit tot een gevestigde waarde op de Botermarkt in Ledeberg. Al 25 jaar baten Ann Van Braeckel en Hendrik De Jonghe samen Frituur Botermarkt uit. Hun geheim? Liefde voor het vak, zelfgemaakte klassiekers en een diepgewortelde passie voor kwaliteit. “Het belangrijkste is dat je graag werkt. In een frituur is het veel meer dan frietjes bakken.”

“Mijn man is kok, hij heeft de hotelschool gedaan en droomde altijd al van een leven in de horeca. Toen deze frituur te koop stond, heeft hij niet getwijfeld.” De frituur droeg toen nog een andere naam, maar de ligging gaf al snel de nieuwe naam prijs. “Botermarkt, zo heet het hier en zo noemen ook andere handelszaken zich. Dan lag de keuze voor de hand.”

Kwaliteit als handelsmerk

Frituur Botermarkt is geen doorsnee frietkot. Alles wordt er vers bereid, en dat proef je. “We maken alles zelf: stoverij, balletjes, vol-au-vent, satés, pepersaus, champignonsaus, goulash… We gebruiken producten van topkwaliteit. Onze balletjes zijn bijvoorbeeld gemaakt met gehakt van een beenhouwer uit Merelbeke, die recent bekroond werd tot beste van Vlaanderen.”

Die aandacht voor kwaliteit levert creatieve combinaties op. “We hebben ook eigen creaties zoals de friet Balthazar: balletjes, een gekookt eitje en mayonaise.” Dat hun klanten dat weten te appreciëren, blijkt uit het trouwe cliënteel én de toeloop van mensen die speciaal langskomen voor de verse bereidingen.

Vegetarisch en vernieuwend

In het centrum van Gent wonen veel vegetariërs, en Ann en Hendrik besloten op hun behoeften in te spelen. “We hebben een heel ruim vegetarisch assortiment. We bieden zelfs een vegetarische versie aan van het klassieke ‘Julientje’, inclusief vegetarische sauzen op basis van groenten.”

Die aanpak werpt zijn vruchten af. “Mensen komen speciaal van het centrum naar hier voor onze vegetarische producten.” In de zaak is zelfs een aparte diepvries gewijd aan het vegetarisch aanbod, wat zeldzaam is in de sector. Vegetarische snacks, schotels en sauzen maken intussen een groot deel van het cliënteel gelukkig.

De vegetarische kaart is niet zomaar een bijzaak, maar een bewuste keuze. “We konden niet anders dan inspelen op de klanten. Sinds het heraanleggen van de straat is het moeilijker geworden om te parkeren, dus komt bijna iedereen met de fiets. Veel van die klanten zijn vegetariër. Dat zie je meteen.”

De afgelopen jaren veranderde er veel in de sector. De energiecrisis, coronapandemie en stijgende prijzen dwongen de uitbaters om na te denken over hun manier van werken. En dat deden ze met succes. “Tijdens corona zijn we begonnen met een eigen webshop en een bestelkiosk van Unipage in de frituur. Die laatste is eigenlijk een gratis extra werkkracht. Mensen kunnen er zelf hun bestelling ingeven, waardoor het veel vlotter loopt. We hadden ook takeaway, maar zijn daarmee gestopt. Frietjes die koud aankomen, dat vonden we zonde.”

Het ritme van de stad

De frituur ligt op een plaats die de voorbije jaren sterk veranderde. “Sinds de heraanleg van de weg is parkeren veel moeilijker geworden. Nu komt bijna iedereen met de fiets. We zien heel wat voorbijgangers, mensen uit de buurt én vaste klanten. Door de week is het vaak even druk als in het weekend.”

Toch is het werkritme vandaag anders dan vroeger. “Vroeger waren we open tot één uur ’s nachts in het weekend. Nu stopt het meestal al rond tien uur. Het is intensiever, maar korter. De kiosk helpt daarbij. Dankzij die technologie sparen we een werkkracht uit.”

Frituur Botermarkt draait op passie én teamwerk. Naast Ann en Hendrik zijn er drie extra werkkrachten, waaronder jobstudenten en flexijobs. Op drukke momenten staat het team met vier achter de toog. “Je moet graag werken en bereid zijn om veel uren te kloppen. Er komt veel bij kijken: opkuisen, voorbereiden, organiseren… Daarom zijn we zaterdag gesloten en openen we op zondag en maandag enkel ’s avonds.”

Herinneringen aan de Provence

Een bezoek aan Frituur Botermarkt is niet compleet zonder het unieke interieur te ontdekken. Aan de muur hangen vergrote zwart-witfoto’s van wielerlegendes, met als centrale figuur Tom Simpson, de Britse renner die in 1967 overleed tijdens een beklimming van de Mont Ventoux. “Mijn man had in 2014 een weddenschap met zijn broer: de Mont Ventoux oprijden. Hij is toen enorm veel vermagerd, trainde keihard, en hij heeft het gehaald,” vertelt Ann. “Sindsdien zijn we verknocht aan die streek.”

De liefde voor de Ventoux en het wielrennen groeide verder. “We zijn bijna elk jaar teruggegaan naar de Provence,” zegt Hendrik. “En in 2021 stonden we op de flanken van de Ventoux toen Wout van Aert daar won in de Tour. Een kippenvelmoment.”

In 2017 waren ze aanwezig bij de herdenking van Tom Simpson, precies 50 jaar na diens dood. “Zijn dochter woont in het Gentse,” zegt Ann. “We zijn toen via haar in het privéfotoarchief van de familie Simpson mogen zoeken. Dat was heel bijzonder.” Die originele foto's, vergroot en in lijsten, vormen nu een eerbetoon aan Simpson en het wielererfgoed in het algemeen. “Ze geven de frituur karakter en vertellen een verhaal. Veel klanten blijven even staan om te kijken.”

Maar het blijft niet bij oude glorie. “Onze zoon koerst ook,” vertelt Ann. “En de laatste fiets van mijn vader, die overleden is, hangt hier ook aan de muur. Dat is een tastbaar aandenken. Wielrennen leeft hier in de familie én in de frituur.”

Ruimte voor iedereen

De frituur telt 45 zitplaatsen binnen en nog eens 27 buiten. Binnen is er ook een afgescheiden wachtruimte, met een bank, televisie en lectuur. “We wilden dat mensen comfortabel konden wachten, gescheiden van de eters. Het is één van de betere beslissingen die we genomen hebben.”

De grote tafel in de zaak wordt vaak gebruikt door grotere groepen, zoals bedrijven tijdens de lunchpauze. “Soms zitten we er zelf ook met het gezin.”

Hoewel Ann niet meteen anekdotes uit haar mouw schudt, heeft Frituur Botermarkt wel wat bekende gezichten over de vloer gehad. “Colin Coosemans en Charlotte Adigéry zijn hier al komen eten.” Toch is het vooral het vertrouwde cliënteel dat haar het meeste plezier bezorgt.

Na 25 jaar blijft de liefde voor het vak branden. “Wat het allemaal de moeite waard maakt? De waardering van de klanten. Als mensen zeggen dat het gesmaakt heeft, dan is je dag goed.”

Een kwarteeuw na hun start kijken Hendrik en Ann met trots naar wat ze hebben opgebouwd. “Wie hier komt, komt terug”, klinkt het overtuigd. En of dat zo is. Want een frituur die het hart van zijn klanten weet te raken, smaakt altijd naar meer. Een friet Baltazar, een vegetarisch Julientje of gewoon een goeie stoverij, bij frituur Botermarkt in Ledeberg vind je zeker je zin.

Frituur Botermarkt
Hundelgemsesteenweg 10
9050 Gent
https://frituur-botermarkt.unipage.eu/

botermarkt 1