Frituuruitbater wil 40 kilo afvallen in 1 jaar…

Wim_Baijens_frituur_De_Peel_2013_1

RAVELS – Uitbater Wim Baijens (43) van frituur De Peel in Ravels-Eel wil in een jaar tijd 40 kilo afvallen. Hoe hij dat voor elkaar wil krijgen? Door een uitgekiend dieet te volgen en… nog maar één keer per week friet te eten.

Wim_Baijens_frituur_De_Peel_2013_1

Toen de weegschaal eind vorig jaar 130 kilo aangaf, was de maat vol voor Wim. ‘Ik voelde me echt niet meer goe

Ook zijn job hielp hem niet vooruit. Telkens wanneer hij een curryworst per toeval te lang in het vet liet liggen, of wanneer er een bitterbal over was bij het maken van satéstokjes, dan at hij die zelf op. Met het gevolg dat hij almaar dikker werd.d in mijn vel’, zegt hij. ‘Ikgeraakte ‘s morgens niet meer uit mijn bed en was altijd moe. ‘s Avonds deed mijn hele lichaam pijn: mijn knieën, mijn benen, mijn rug, alles.’

Nieuwjaar was voor Wim een keerpunt. Van de ene dag op de andere besliste hij om zichzelf een gezondere levensstijl aan te meten: meer bewegen en gezonder eten. Zijn menu bevat nu meer groenten en fruit en minder frieten en frituursnacks. ‘Ik spreek misschien tegen mijn eigen winkel, maar een groot pak friet met mayonaise en twee cervela’s is echt niet gezond’, bekent Wim.

Frieten in palmvet

Of hij dan niet beter zijn frietkot sluit en een groentewinkel begint? ‘Nee, want ik wil juist bewijzen dat er ook gezonde frituren bestaan. Zo bak ik mijn frieten niet in rundervet, zoals de meeste van mijn collega’s, maar wel in palmvet. Dat bestaat voor 48 procent uit meervoudig onverzadigde vetten en is beter verteerbaar. Ook wil ik de komende maanden een gamma van gezonde frituursnacks uitbouwen, vooral op basis van verse vis en kip.’

Door intensief te sporten en zijn voedingspatroon drastisch om te gooien is Wim intussen al 20 kilo afgevallen. Hij is dus halfweg. Zijn streefdoel is om tegen 1 januari nog maar 90 kilo te wegen. In september, wanneer het kermis is in Ravels-Eel, wil hij onder de kaap van 100 kilo zakken.

Sponsoractie

Om zijn doel te bereiken roept hij nu ook de hulp in van de lokale bevolking in Ravels-Eel. Zo heeft hij een ludieke sponsoractie opgezet, waarbij zijn klanten zijn dieet kunnen sponsoren. Met de opbrengst wil hij met septemberkermis gratis frietjes bakken voor de kinderen die deelnemen aan de ‘Kinderspelen’. Het wordt volgens hem een gezonde frituurlunch. ‘Alle kinderen krijgen een frietje met ketchup, een magere snack van kipnuggets of viskibbelingetjes en een flesje water’, zegt Wim.