Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/4/7/snackblad.be/httpd.www/wp-content/themes/the-core-parent/theme-includes/helpers.php on line 1413

Invoeren van de geregistreerde kassa vanaf 1 januari 2014 wordt technisch onmogelijk

Vandaag werd in het Belgisch Staatsblad de omzendbrief gepubliceerd waarin de technische vereisten staan waar de geregistreerde kassa en de fiscale conctrolemodule (blackbox) aan moeten voldoen. De kassaleveranciers kunnen dus vanaf vandaag hun kassa of blackbox indienen ter certificatie en  na goedkeuring ervan beginnen te produceren. Ruim laat, want vanaf 1 januari 2014 wordt de kassa vrijwillig ingevoerd in de horecasector. “Een schande” zegt Danny van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen: “Door deze late timing zullen ondernemers die de kassa vrijwillig willen gebruiken vanaf 2014 waarschijnlijk niet kunnen genieten van de bijhorende lastenverlaging. Daarenboven wachten we nog steeds op duidelijkheid over onder meer het gebruik van de kassa voor hoteliers en traiteurs en hoe ze zal worden geïmplementeerd. De overheid creëert enorm veel onduidelijkheid op een moment dat vele ondernemers vrezen voor het voortbestaan van hun zaak.”

Vanaf 1  januari 2014 wordt de geregistreerde kassa met blackbox vrijwillig ingevoerd in de sector, vanaf 2015 wordt ze verplicht. Dat de technische omzendbrief nu pas verschijnt noemt Horeca Vlaanderen een regelrechte schande. Ondernemers die vanaf 1 januari 2014 gebruik zouden willen maken van het horecaplan moeten vanaf dan ook een geregistreerde kassa gebruiken. Ze vissen nu mogelijk achter het net en dit door getalm van de overheid. Horeca Vlaanderen eist een oplossing.  “Deze omzendbrief is ruim te laat. De kassaleveranciers kunnen de timing onmogelijk halen. Dit is de fout van de overheid, daarvoor moeten de ondernemers niet boeten”  zegt Danny Van Assche.

De laattijdige publicatie van de technische omzendbrief is niet het enige probleem. We zijn 2 maanden voor de invoering van de kassa en de sector wacht nog steeds op meer duidelijkheid over het gebruik ervan voor hotels en traiteurs.  Ook over de timing en fasering van de invoering is nog niets gekend.  Bovendien blijft er het structurele probleem van de te hoge loonlast.

De recente studie van professor Konings en professor  Goos bewijst dat de invoering van de kassa onder de huidige voorwaarden voor een verlies van 21.000 banen zal zorgen.
“Er heerst momenteel een grote onrust in de sector.  Naast de behoefte aan meer duidelijkheid is er bovenal dringend nood aan een lastenverlaging.  Volgens de berekeningen in de studie is een verlaging van de loonlast van 35% noodzakelijk om de tewerkstelling te kunnen vrijwaren.” aldus Danny Van Assche.