Meer dan 600 frituristen vragen titel “Erkend friturist “ aan !

En de aanvragen blijven binnenkomen!
20220704_GVG_PersconferentieErkendFriturist (7)

Horeca Vlaanderen en Navefri (het Nationaal Verbond van Frituristen) hebben met de steun van Vlaio de erkenning van het vakmanschap van de friturist in het leven geroepen. Al 426 Vlaamse frituristen dragen voortaan met trots de titel van Erkend Frituris

Meer dan 2500 frituristen werden door Horeca Vlaanderen en Navefri aangeschreven over deze erkenning. 614 vroegen een erkenning aan en 426 kregen ze ook. “Deze erkenning is volledig gratis”, zegt Geert De Bisschop “en ze is drie jaar geldig. Een aanvraag betekent niet automatisch een erkenning. We zijn streng voor de toekenningen, anders heeft deze erkenning geen waarde.”

Na het afschaffen van de vestigingswet in 2018 was iedereen vrij om zomaar een frituur te starten wat niet altijd een garantie is voor kwaliteit. Als alternatief voor deze vestigingswet hebben Horeca Vlaanderen en Navefri deze erkenning in het leven geroepen met vier belangrijke doelstellingen: voedselveiligheid, gezondheid, rendabiliteit en culinair erfgoed. Deze erkenning is echter geen vereiste om een frituur of snackbar te starten, het is alleen een garantie van vakbekwaamheid en kwaliteit.

Geert De Bisschop is voorzitter van de commissie frituren binnen Horeca Vlaanderen, bestuurder bij Navefri en al ruim dertig jaar zelf friturist. Hij legt uit waaraan een erkend friturist moet voldoen: “Eerst en vooral wil ik zeggen dat deze erkenning niets te maken heeft met de smaak van de frieten en de snacks, maar wel met het werk van friturist. Er zijn acht punten waar je als friturist moet voldoen om de erkenning te krijgen.

  • Voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsnormen van het FAVV.
  • Minstens vijf jaar ervaring of een frituuropleiding bij Syntra.
  • Verse frieten worden gebruikt.
  • De afmeting van de friet ligt steeds tussen 9mm en 14mm.
  • De frieten worden dubbel gebakken volgens de aangewezen temperaturen.
  • De professionele friteuse heeft minimaal drie bakeenheden: voorbak, afbak en snacks.
  • Assortiment met minimaal acht typische frituursauzen.
  • De klant kan de bestelling altijd afhalen, naast eventueel verbruik ter plaatse. De frieten en toebehoren worden bij voorkeur aangeboden in kartonnen bakjes of puntzakken

De erkenning is telkens drie jaar geldig. Daarna krijgt de friturist de uitnodiging om zijn of haar erkenning opnieuw aan te vragen, en wordt er opnieuw gecontroleerd of hij of zij nog steeds aan de nodige vereisten voldoet om onze geliefde frietkotcultuur te vertegenwoordigen.

20220704_GVG_PersconferentieErkendFriturist (2)

Samen met Horeca Vlaanderen, Navefri en Vlaio ondersteunt Vlaams minister Jo Brouns de Erkende Frituristen. Hij overhandigde daarbij de allereerste erkenning aan friturist Ronny Voortmans van De Frietboetiek – Oudsbergen in Ronny zijn eigen frituur. Ook andere frituristen hadden er de eer om als een van de eersten de erkenning te krijgen.

“Een erkend friturist staat voor kwaliteit. En dat is een zeer belangrijke eigenschap wanneer het gaat over onze Belgische frieten. Meer dan de helft van de Belgen eet minstens wekelijks frieten. Frietjes van de frituur zijn deel van onze traditie. Het is echt immaterieel cultureel erfgoed en daar mogen we trots op zijn. Trots ook op alle vakmannen die deze cultuur eer aan doen en die kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. Dat vakmanschap mag zeker niet verloren gaan. En daarom zijn we hier vandaag ook samen, om die erkenning te ondersteunen.” – Vlaams minister Jo Brouns

Bernard Lefèvre, kon dit alleen maar beamen:

“Vlaanderen erkende in 2014 als eerste het vakmanschap van de friturist als immaterieel cultureel erfgoed “ Wij willen die vakmannen en -vrouwen in de kijker zetten met een erkenning, want zij houden ons goudgele erfgoed in ere. Frieten bakken is inderdaad een kunst én een vak.”

– Bernard Lefèvre, voorzitter Navefri

Ook Matthias De Caluwe bevestigt dit : Ondanks de vele tegenslagen die frituristen, en horecaondernemers in het algemeen, de afgelopen jaren hebben moeten verduren, zijn ze passievol blijven gaan voor hun zaak. Dat deze echte vakmannen nu in de kijker gezet worden en worden erkend voor hun harde en ambachtelijke werk, is prachtig om te zien en volledig verdiend.” – Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen

Wil je weten welke frituristen een erkenning hebben gekregen of denk je zelf in aanmerking te komen voor deze erkenning, ga dan zeker naar de website www.erkendfriturist.be.